Snö och halka under stora hemvändardagen

avGustaf Tronarp, Staffan Dickson

1 av 14

Under en av årets mest intensiva trafikdagar ställde kraftigt snöfall och svår halka till problem på vägarna.

Men trots mängder av olyckor har inga allvarliga personskador rapporterats.

– Folk har hållit lägre hastighet, säger Maria Lavesson vid Jönköpingspolisen.

Skinkan är uppäten, sällskapsspelen är spelade och granen har minsann börjat barra. På söndagen var det många julfirare som lämnade släkt och vänner för att vända hemåt.

Samtidigt som allt fler gav sig ut på vägarna slog vädret om. Den milda luften har gett vika för kyla – och snö. SMHI utfärdade klass 1-varningar för kraftigt snöfall under söndagen i hela Götaland samt Värmlands län, Örebro län, Södermanlands län och Stockholms län utom Roslagskusten. På sina håll kom det stora mängder snö, vilket gjorde väglaget besvärligt. De sjunkande temperaturerna innebar även att våta vägbanor frös till, vilket i sin tur ledde till förrädisk blixthalka.

Milslånga köer

Aftonbladet har sammanställt antalet olyckor i de län där SMHI hade utfärdat klass 1-varningar för snöfall. Totalt rör det sig om uppemot 200 stycken avåkningar och mindre trafikolyckor under dagen – dock utan allvarliga personskador.

– Vi har inte ens varit på alla olyckor eftersom det varit mindre avåkningar där folk har kunnat lösa bärgning själva. I runda slängar har det varit ett 15-tal olyckor i länet, säger Maria Lavesson vid Jönköpingspolisen.

I Östergötland inträffade minst 25 olyckor under söndagen, de allra flesta på E4 i närheten av Norrköping, berättar Lars-Göran Nilsryd, vakthavande befäl. I Västra Götaland fick polisen larm om 27 trafikolyckor och i Kalmar och Kronobergs län var det ett 20-tal olyckor.

Sent på eftermiddagen bildades milslånga köer in mot Stockholm efter olyckor kring Nyköping, Södertälje och Botkyrka.

Även på E18 i Västmanland bildades långa köer efter olyckor i Västerås och Köping.

– Det rasar in olyckor i hela länet, sa Matilda Isaksson, befäl vid länskommunikationscentralen.

Översvämningar

Många läsare har hört av sig till Aftonbladet och berättat om vägar som inte plogats. Att plogbilarna inte hinner med är inte så konstigt, säger Lennart Hellsing på Trafikverkets pressjour.

– Snöar det mycket kan plogbilen åka ut, och sedan när den är tillbaka där den började ser det ut som att det aldrig har plogats där.

– Egentligen är inte halkan problemet, utan problemet är hur förarna beter sig.

I Skåne kom nederbörden mest som regn. Det kraftiga skyfallet ledde till att väg 108 i Staffanstorp svämmades över. Flera bilar fastnade i vattenmassorna och bärgare fick komma till undsättning. Även vid E6 nära Helsingborg orsakade regnet översvämningar.

Under måndagen väntas allmän och lokal frosthalka i Svealand och norra Götaland, enligt Trafikverkets halkriskkarta. I södra Götaland, förutom Skåne, är det risk för ishalka. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Östergötlands län, Västmanlands län, Örebro län, Södermanlands län samt Stockholms län utom Roslagskusten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2015

Väder

Trafik

Jul