Så flitiga – och lata – är våra kungligheter

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Vi har några av de flitigaste kungligheterna i Europa. Kungen och drottningen har sammanlagt haft över 400 uppdrag i år.

Sämst i familjen är prinsessan Madeleine och Chris – på 23 respektive 11 framträdanden.

– Men skulle man lyfta upp allt hon gjort med Childhood så skulle hon haft full pott, säger Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet.

Följ Aftonbladet Plus på Facebook

Kungen och drottningen kunde fira jul med gott samvete efter ett gediget arbetsår.

Kungen är en av Europas mest aktiva regenter när man ser till antalet offentliga uppdrag – och överträffas i år bara av Norges kung Harald.

Under 2015 har Carl XVI Gustaf hittills gjort 249 framträdanden på 147 arbetsdagar – och då finns ytterligare fem planerade före nyår. Det går att jämföra med kung Haralds 307, danske drottning Margrethes 120 och den brittiske drottning Elizabeths 184 hittills i år.

– I internationella jämförelser har det visat sig att den svenska kungafamiljen varit den som hade flest uppdrag varje år av de europeiska familjerna, säger Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga Magasinet.

Flitig drottning

Drottning Silvia har inte heller legat på latsidan. Med hittills 167 uppdrag har 72-åringen gjort fler än både norska drottning Sonja och danska drottning Margrethe, enligt de nordiska kungahusens hemsidor. Och trots att hon i år gör 20 färre uppdrag än i fjol så övertrumfar hon Storbritanniens prinsgemål Philip.

Samtidigt noteras Victoria för 145 officiella uppdrag i år – och Daniel för 124. Det är fler än den norska drottning Sonja utfört i år. Och nästan dubbelt så mycket som Carl Philip. Prinsen, som gjort 64 uppdrag, har gift sig i juni, haft smekmånad på Fiji, rallytävlingar – och nu en gravid fru att ta hand om.

– Carl Philip är ju inte riktigt kunglighet på heltid. Daniel är ju det, säger Roger Lundgren.

”Logiskt att Daniel jobbar mer”

Han tycker inte att det är konstigt att Daniel jobbar så mycket mer än sin svåger. Daniel blir prinsgemål när Victoria blir drottning.

– Daniel får ju aldrig titeln kung, men han får ju i mångt och mycket samma uppgifter som drottningen – att han ska gå ett par steg efter och hela tiden stötta och vara med Victoria, säger han.

– I och med det så är det ju mer logiskt att han får mer plikter än Carl Philip, och det är ju därför Carl Philip också inom stor utsträckning har kunnat ägna sig åt sådant som design, fotografering, rally och allt sådant där.

De är sämst i kungahusets kalender

Sofia, som blev prinsessa när hon gifte sig med Carl Philip den 13 juni i år, har ändå hunnit med 47 uppdrag i år. Av dem har flera haft att göra med hjälporganisationen Project Playground, som prinsessan själv var med och startade för fem år sedan.

– Med Sofia så blåser det nya vindar på slottet, kan man säga, och Project Playground är ju alltid med där i kalendern för Sofia, säger Roger Lundgren.

Sofia har det senaste halvåret gjort lika många uppdrag som prinsessan Madeleine och Chris O’Neill tillsammans. De är sämst i kungahusets kalender, med 23 respektive 11 jobb hittills i år. Finansmannen Chris tackade nej till prinstiteln för att kunna fortsätta med sitt eget arbete – och i fredagens intervju i ”Skavlan” berättade Madeleine att han jobbat väldigt mycket i år. Prinsessan, som i juni fick sonen Nicolas, har varit mammaledig.

Dessutom har paret i år flyttat från New York till Stockholm – för att i augusti börja bygga upp ett nytt liv i London.

”Hovet får skylla sig själva där”

Roger Lundgren menar att en annan anledning till att Madeleine ligger i botten på statistiken är att kungahuset inte har med hennes arbete med barnhjälpstiftelsen Childhood i sin kalender för offentliga uppdrag.

– En gammal traditionell arbetsuppgift för prinsessor är ju att ta hand om sjuka barn. Det har Diana och alla prinsessor alltid gjort. Och skulle man lyfta upp alla besök hon har gjort i Childhoods regi så skulle hon ju ha full pott, säger han.

– Hon har ju gjort en massa grejer men det har aldrig nått ut och jag skulle vilja säga att hovet får skylla sig själva där. De har inte varit tillräckligt bra på att kommunicera vad hon har gjort.

Brittiska prinsessan Beatrice.
Foto: AP
Brittiska prinsessan Beatrice.

En kunglighet som jobbat aningen mindre

Brittiska prinsessan Beatrice, 27, som är dotter till drottningens tredje son prins Andrew, har dubbats till ”semesterprinsessan” efter sina många resor under 2015. Hon hade sagt upp sig från sitt jobb på Sony och börjat jetsetta.

Redan i augusti räknade ett resebolag ut att hennes dittills 15 semestrar i år kostat omkring 3,8 miljoner kronor. Den sjunde i den brittiska tronföljden, som i juli flyttade till New York, har solat i St Barts, åkt skidor i Verbier och hängt med Oprah Winfrey på oljemiljardären Roman Abramovics yacht på Ibiza.

I augusti hade hon haft 63 dagars semester och tagit lika många flyg – ungefär lika många som den genomsnittlige britten tar på en livstid.

Publicerad: