Mejla

Wolfgang Hansson

Är det egentligen Ryssland som USA vill åt?

För en gångs skull finns det ett case för en konspirationsteori

En dygn efter tillslaget har fotbollsskandalen blivit internationell storpolitik.

Fler än president Putin undrar om tajmingen verkligen är en slump.

Är det egentliga målet Ryssland och inte Fifa och dess allsmäktige ordförande Sepp Blatter?

Redan innan Ryssland hann formulera någon konspirationsteori slogs jag av tanken att vad USA kanske egentligen vill är att få fotbolls-VM i Ryssland 2018 flyttat.

Den sedan ett drygt år pågående konfrontationen mellan USA/Europa och Ryssland förs som tur är i väldigt liten utsträckning på det fysiska slagfältet. Både Nato och EU har från första början gjort klart att det inte kan bli tal om att skicka trupper till Ukraina för att stoppa Rysslands försök att destabilisera landet och hindra Ukraina från att gå med i EU eller Nato.

Sanktionerna har visserligen slagit mot den ryska ekonomin men inte på minsta sätt fått Putin att backa.

Därför finns det ett intresse hos västvärlden att frysa ut Ryssland från andra områden i syfte att få den ryske presidenten att vika sig. Redan har Putin kickats ut ur den ekonomiska toppklubben G7. En rad andra samarbeten har lagts på is.

Hitler 1936

Fotbolls-VM 2018 är en chans för Ryssland att få visa upp en annan sida än de dödliga artilleripjäserna i östra Ukraina. En sådan jätteturnering kan skött på rätt sätt rentav bli en enorm propagandatriumf för Putin. Minns - utan jämförelser i övrigt - vilket boost Berlin-OS 1936 blev för Adolf Hitler.

Varken USA eller EU är intresserat av att ge den här gratischansen till Putin.

Man kan tänka sig att en rad länder bojkottar fotbolls-VM men ett sådant beslut riskerar att reta upp miljontals egna medborgare som sett fram emot idrottshögtiden som bara hålls vart fjärde år. Och det skulle inte hindra Putin från att få sin propagandafest.

En betydligt aptitligare lösning vore att helt enkelt flytta turneringen, exempelvis till England.

USA:s president Obama må vara världens mäktigaste man men inte ens han kan bestämma en sådan sak. Men genom att klämma åt Fifa och kanske få Sepp Blatter avsatt finns en möjlighet att organisationen ändrar sig.

Svårt dilemma

USA skulle hamna i ett svårt dilemma om VM-turneringen i Ryssland blir av.

USA är numera duktiga i sporten som så länge förde en tynande tillvaro "over there". Chansen att de ska kvalificera sig till VM-slutspelet är stor. Då måste man antingen bojkotta eller delta i det propagandaspektaklet.

Jag noterar den enorma press som nu sätts på Sepp Blatter att avgå. Storbritanniens idrottsminister är en av många höjdare som uppmanar Blatter att avgå.

Föga förvånande så tillhör Vladimir Putin Fifabossens främsta försvarare.

Han anklagar USA för att på ett olagligt sätt försöka tillämpa amerikansk lagstiftning utomlands. USA anser att man har denna rätt eftersom en del av mutaffärerna skötts via amerikanska banker.

Det är svårt att se att USA skulle acceptera att Ryssland på motsvarande sätt grepp människor utomlands. Med den skillnaden att USA uppfyller rimliga krav på att vara en rättstat vilket Ryssland inte gör.

Konspirationsteori

Nu är allt detta bara spekulationer. Vita huset har officiellt ingenting med räden mot Fifa att göra. Inga bevis finns heller i nuläget för att de amerikanska åklagarna har en dold agenda. Grunden är ju att det finns bevis för att ett antal Fifahöjdare är korrupta.

Men om det går att göra ett case för en konspirationsteori så tillhör denna definitivt dem.

Det är bara en månad sedan som 13 ledande amerikanska senatorer skrev ett brev till Blatter där man krävde att fotbolls-VM skulle flyttas från Ryssland. Samma krav har framförts av ledande politiker i bland annat Storbritannien och Tyskland.

Det var USA:s nye justitieminister Loretta Lynch som utfärdade åtalen mot Fifa-topparna. Det är inte självklart men inte heller omöjligt att hon diskuterat saken med president Obama.

En av de detaljer som de amerikanska åklagarna undersöker är om det förekom mutor när Ryssland och Qatar tilldelades VM 2018 och 2022.

I vilket fall vore en flyttad turnering knappast en av USA oönskad bieffekt av Fifa-åtalet.

Vem vågar i dag påstå att fotboll och storpolitik inte hör ihop?

Publisert: