Här förbjuds alla tobaksprodukter

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ska främja hälsosammare livsstil

Foto: TT Bild

Myndigheterna i Turkmenistan har beslutat att stoppa all försäljning av tobaksprodukter i landet.

Den som avslöjas med att sälja cigaretter kan få böta upp till 15 000 kronor.

Turkmenistan ska rensas från rökare. Den turkmenistanska staten har tidigare fokuserat på att bekämpa drogproblem men har nu bytt fokus till tobaksindustrin.

Myndigheterna har gjort tillslag mot butiker för att stoppa all tobaks- och cigarettförsäljning, enligt den oberoende sajten Chrono-TM, skriver BBC.

Landets president Gurbanguly Berdymukhamedow har infört kampanjen och källor i landet bekräftar för BBC att cigaretter har försvunnit från butikshyllorna.

Sälj cigg – få böter

Den som ertappas med att sälja tobaksrelaterade produkter kan få böta så mycket som 6,900 manats, motsvarande omkring 15 000 kronor.

Samtidigt som tobaksförbudet införs har president Berdymukhamedow gjort framträdanden där han ses njuta av ”hälsosamma utomhusaktiviteter som cykling och fiske”, skriver The Independent.

Tobaksförbudet har däremot lett till en svart marknad där priset för ett paket cigaretter redan är uppe i över 100 kronor, enligt Chrono-TM.

Myndigheterna i Turkmenistan har fullständig kontroll över medierna och landet hamnar på tredje plats i Reportrar utan gränsers lista över de länder med sämst pressfrihet i världen. Trots det har alltså denna hälsosamma nyhet blossat upp.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN