Uppgift: Han skröt om filmen för kompisarna

Mannen attackerade småbarnsmamman men fångades på film.

När polisen offentliggjorde filmen visade han upp den för kompisarna på Migrationsverkets förvar i Märsta, uppger en källa med insyn för Aftonbladet.

”Det där är jag”, ska mannen ha sagt.

Under lördagens förhör med polisen nekar han till brott.

Den 5 januari gick mannen till attack mot småbarnsmamman på Gamla stans tunnelbanestation.

Han var på väg att stjäla från en äldre kvinna när mamman ingrep. Mannen svarade med att sparka och slå henne framför hennes två barn.

I torsdags blev övervakningsbilderna offentliga i Brottscentralen då polisen efterlyste mannen. Dagen efter greps han i Märsta norr om Stockholm.

Polisen uppgav att mannen greps vid stationen. Men Aftonbladet har talat med en källa med insyn som säger att han i själva verket greps på Migrationsverkets förvar i Märsta. Uppgifterna bekräftas av mannens tillförordnade försvarare Ekrem Güngör.

– Han var förvarstagen och greps i förvaret i Märsta, säger han till Aftonbladet.

Mannen misstänks för försök till grov stöld och misshandel. Enligt förordnandet om offentlig försvarare har han inte velat uttala sig utan advokat och där framgår också att förhör ska hållas under lördagen.

Under lördagens polisförhör har den anhållne mannen nekat till brott.

– Han förnekar de här gärningarna och han minns inte vad han gjorde den här dagen, säger hans försvarare Ekrem Güngör.

Vad sa han om övervakningsfilmen som finns?

– Det visades ingen sådan, så han kunde inte säga något om det, säger Ekrem Güngör.

Välkänd av polis

Enligt Aftonbladets källa är mannen 21 år och tunisisk medborgare. Han ska vara välkänd av svenska myndigheter.

Efter att ha varit i såväl Norge, Danmark, Grekland och Tyskland kom mannen till Sverige 2013 och sökte asyl. Eftersom han tidigare varit i Norge blev det ett så kallat ”Dublinärende”, och mannen uppmanades att söka asyl i Norge, säger källan.

Mannen placerades i Migrationsverkets förvar i Märsta i väntan på utvisning till Norge. Där särades han vid flera tillfällen från de andra på grund av sitt våldsamma beteende.

– Han var våldsam och ska ha uppviglat de andra till våld och rymning, säger källan.

I oktober 2013 utvisades han till Norge. Tre månader senare var han tillbaka i Sverige.

Den 8 januari – tre dagar efter händelsen i Gamla stan – greps han av polis, misstänkt för hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och olaga intrång.

Polisen visste då inte om hans inblandning i misshandeln i Gamla stan, men såg att det fanns ett utvisningsbeslut mot honom. Han kördes då återigen till förvaret i Märsta.

När filmen från misshandeln offentliggjordes i torsdags visade han den för de andra intagna i förvarets datorsal och sa ”det där är jag”.

Vid polisförhören på lördagen har den anhållne mannen uppgett att han inte alls är tunisisk medborgare, utan kommer från Algeriet.

– Det är inte fastställt, men det är hans egna uppgifter, säger advokaten Ekrem Güngör.

Advokaten uppger att den anhållne har ett avvisningsbeslut som rör Danmark snarare än Norge och att Danmark bekräftat att de kunnat ta emot honom för att där hantera hans asylansökansprocess.

Lugnt gripande

När personal på förvaret kände igen mannen slog de larm till polisen. Han greps på fredagen.

– Det ska ha gått lugnt till, säger källan.

Både ledningscentralen vid Stockholmspolisen och stationsbefälet i norrort hänvisar till polisen på Södermalm, som handlägger ärendet.

Södermalmspolisen hänvisar i sin tur till det pressmeddelande som bara berättar att mannen är anhållen. I övrigt vill de inte svara på frågor.

Uppgifter om förhöret bekräftas av Åklagarmyndigheten.

– Det kommer att genomföras en del åtgärder i dag. Det kommer att hållas ett förhör med honom, sedan kommer åklagaren möjligtvis att ta ställning till om han ska begäras häktad eller inte, säger Fredrik Berg vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Publisert: