Försvarspolitik

”Sverige kan vara i krig inom några år”

Av: 

Olof Svensson

Malvina Britts

NYHETER

Försvarsmaktens arméchef: ”Det är absolut allvar”

Sverige kan vara i krig inom några år.

Den skrämmande slutsatsen presenteras av Försvarsmaktens arméchef i ett internt dokument.

– Det är absolut på allvar. Det handlar om att förbereda sig på det värsta, säger generalmajor Anders Brännström.

Försvarsmaktens arméchef, generalmajor Anders Brännström.
Försvarsmaktens arméchef, generalmajor Anders Brännström.

Regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna slöt i april förra året en försvarsuppgörelse som en månad senare röstades igenom i riksdagen.

Försvarsmaktens arméchef, generalmajor Anders Brännström, konstaterar i ett internt dokument att svenskt försvar efter uppgörelsen står inför nya utmaningar.

"Kravet på förmåga till väpnad strid mot en kvalificerad motståndare blev tydligt..." skriver han.

Brännström skriver vidare att "den strategiska timeouten, afghanistandoktrinen och insatsförsvaret" är förpassat till historieböckerna.

Kan vara i krig inom några år

Sverige har sedan år 2000 ett insatsförsvar i stället för invasionsförsvar. Invasionsförsvaret syftade till att möta storskaliga militära angrepp till skillnad från det mindre och mer lättrörliga insatsförsvaret.

Försvarsmakten har också lagt mer resurser på internationella insatser under 2000-talet, något som Brännström nu menar är under stor förändring.

"Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år. För oss inom armén gäller att med all kraft vi kan uppbringa genomföra det som framgår av de politiska besluten." skriver han.

Drar paralleller till 30-talet

Brännström säger till Aftonbladet att det allvarliga säkerhetspolitiska läget i Europa och världen ligger bakom slutsatsen. Han lyfter fram terrorgruppen IS och oroligheterna i Ryssland och Ukraina som konkreta faror.

– Man kan dra paralleller till 1930-talet. En stor osäkerhet och en stor dynamik som sedan ledde till att det blev ett stort krig. Den gången lyckades vi hålla oss utanför. Det är inte alls säkert att vi lyckas den här gången, säger han.

Är det här din personliga åsikt eller Försvarsmakten i stort?

– Att det är ett allvarligt läge delas av de flesta. Det är en helt annan situation än vad det var för tio år sedan.

– Det är en betydligt starkare fokusering nu på det nationella försvaret. Det är bara att lyssna på Peter Hultqvist. Det är absolut på allvar. Det handlar om att förbereda sig på det värsta.

Liberalerna: Kommer bli ny debatt

Anders Brännströms skrivelse finns i ett internt dokument om Markstridsdagarna i Boden där officerare och personal från Försvarsmakten samlas för att bland annat ha seminarium och förevisningsskjutning.

Allan Widman (L) ordförande i riksdagens försvarsutskott tror att uttalandet kommer att leda till en förnyad diskussion om hur Sveriges försvar ska se ut i framtiden. Han ser Ryssland som det absolut största hotet mot Sverige.

– Är den här försvarsuppgörelsen tillräcklig? Det tror inte jag. Vi kommer få en debatt om hur vi ska stärka det svenska försvaret.

Han fortsätter:

– Jag menar precis som arméchefen att det finns anledning till oro.

Aftonbladet söker försvarsminister Peter Hultqvist för en kommentar.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Försvarspolitik

LÄS VIDARE

Så skulle Sverige klara en rysk invasion

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarspolitik