Politiker överväger ett ”stor-Köpenhamn”

1 av 2
NYHETER

Du kanske minns att Köpenhamns borgmästare, Frank Jensen, vill åt Skåne.

Han vill att landskapet ska ingå i ”stor-Köpenhamn".

Nu är planerna ett steg närmare verklighet, skriver Helsingborgs Dagblad.

I mars skrev Aftonbladet om danska planen att få över Skåne på sin sida. Det handlar inte om att bryta några nationella gränser. Danska politiker vill kunna marknadsföra danska Själland och Skåne som ett stort ”stor-Köpenhamn”.

När nyheter spred sig i början av mars var reaktionerna starka. Per Tryding, vid för sydsvenska Handelskammaren, sa i ett uttalande till brittiska The Guardian att det ”kan bli aktuellt att se över framtida investeringar i område om Skåne ser sig som semi-utländskt”.

Två vill bli en

Men nu verkar de dansk-skånska planerna vara på väg att bli verklighet, skriver Helsingborgs Dagblad. Enligt tidningen föreslår Region Skånes tre ledande politiker Märta Stenevi (MP), Henrik Fritzon (S) och Carl Johan Sonesson (M), att det dansk-svenska samarbetet ska ”gå in i en ny fas.”

Politikernas plan är att dagens Öresundskommitté ska slås ihop med den danska motsvarigheten och bilda en ny organisation under namnet ”Greater Copenhagen and Skåne Committee”. Organisationen uppges bland annat behandla frågor kring forskning och arbetsmarknad.

Enligt Hd ska mer information lämnas vid ett toppmöte med Region Skåne i slutet av juni.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Köpenhamn