Chockbild på svältande isbjörn

avMatilda Andersson

Bilden på en utmärglad isbjörn som desperat stapplar runt på isen i Svalbard har fått tiotusentals att reagera.

Fotografen Kerstin Langenbergers bild på en mager isbjörnshona på jakt efter mat sprids just nu i sociala medier.

Bilden är tagen på Svalbard och honans dåliga skick sätts i samband med klimatförändringarna och de smältande isarna.

I ett långt Facebookinlägg skriver Langenberger:

”Hur mår egentligen björnarna här uppe? Jag är en kritiskt tänkande person så jag observerar. Jag märker hur somrarna här är varmare än någonsin. Jag ser hur glaciärerna minskar med ett dussin till hundra meter varje år. Visst, jag har sett björnar i bra form – men jag har också sett döda och svältande isbjörnar”, skriver hon.

”Fruktansvärt magra”

Langenberger beskriver hur honorna desperat vandrar runt på stranden i jakt på något att äta: renar, fågelägg och i vissa fall tång. Hon skriver att de välmående björnarna nästan uteslutande är hanar, medan allt fler honor ser ut som skinn och ben.

Enligt Langenberger beror det på att hanarna är kvar ute på packisen där maten finns medan honorna, som har sina hålor på land, får allt svårare att komma ut på packisen – som för varje år försvinner längre och längre bort från land.

Något som gör att allt färre björnungar lyckas få tillräckligt med föda och klara sig.

”Många gånger har jag sett fruktansvärt magra björnar, och dessa är uteslutande honor – som den här. Bara ett skelett, skadad på frambenet, troligtvis på grund av en desperat jakt på valross när hon var fast på land”.

ARTIKELN HANDLAR OM