Fadime Sahindal

Tidsbestämt straff för Fadimes pappa

NYHETER

Mordet beskrevs i domen som en ren avrättning.

26-åriga Fadime Sahindal sköts två gånger i huvudet av sin pappa.

Nu omvandlas hans livstidsstraff till 24 års fängelse.

Fadime Sahindal hade tagit avstånd från hedersrelaterat våld och berättat om sin egna utsatta familjesituation i både tv och tidningar samt hållit tal i riksdagen.

I januari 2002 sköts hon ihjäl av sin pappa i Uppsala.

Under rättegången framkom att pappan skjutit dottern eftersom hon ansågs ha vanhedrat familjen genom att ha en svensk pojkvän.

Pappan väntade utanför lägenheten där Fadime Sahindal befann sig och sköt henne i huvudet när hon var på väg ut. Sedan sköt han henne en gång till i huvudet trots att Fadime Sahindals mamma och ena syster försökte att hindra honom.

”Varit skötsam i fängelset”

Den nu 69-årige pappan fick 2012 avslag på sin ansökan om att få sitt livstidsstraff till ett tidsbestämt straff. Då med motiveringen att han "inte velat eller förmått att bearbeta den brottslighet han dömts för".

I det nya beslutet skriver Örebro tingsrätt att det inte finns några belägg för att pappan har "ett aktivt värdesystem" som skulle kunna leda till "vidare hedersrelaterad brottslighet". Han har varit skötsam i fängelset, deltagit i sysselsättning, studier och psykologsamtal.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Fadime Sahindal

LÄS VIDARE

Mördades – på grund av kärlek

ÄMNEN I ARTIKELN

Fadime Sahindal