”Tiggaren gav bort hela sin fruktpåse till flyktingbarnen”

avMatilda Andersson

Polisens känslosamma inlägg om tiggarens fina gest

Foto: TT Bild Stian Lysberg Solum/Stefan Jerrevång/Montage
Polisens känslosamma inlägg har gillats av flera tusen.

En förbipasserande tiggare stannade och gav hela sin påse med frukt till nyanlända flyktingbarn. Efter att polisen skrivit om händelsen på Facebook har inlägget gillats av flera tusen.

– Det var så väldigt känsloladdat, säger Linus vid ordningsenheten på Linköpingspolisen, till Aftonbladet.

Klockan hade passerat 21 på torsdagskvällen när elva nyanlända flyktingar just kommit med buss till resecentrum i Linköping.

Elva personer, bestående av två vuxna med sina två små barn och sju ensamkommande flyktingbarn möttes av polisens ordningsenhet i väntan på att bussas vidare till Migrationsverket.

”Räckte över alltihop till mamman”

I ett känslosamt inlägg på Linköpingpolisens Facebooksida beskriver en av poliserna på plats vad som sedan hände.

”Ett av barnen i sällskapet stod med en filt kring sig och försökte borra in sig i mammans byxor för att få lite värme. Då kom några av stadens tiggare förbi, ni vet de som sitter utanför våra butiker runt om i stan.

De hade precis varit och köpt lite frukt någonstans som de förmodligen skulle äta där de för tillfället sover. En av dem tittar på samlingen och frågar vad som hänt. Jag svarar då kort asyl för att sedan jobba vidare.

Tiggaren tar då sin kasse med frukt, går rakt in i samlingen och räcker över alltihop till mamman. Sedan lägger han handen på hjärtat innan han vänder och går vidare längs perrongen.

Vi poliser som står där och ser kan inte annat än bli både rörda och glada. Barnet på kanske 3 år tar försiktigt en banan och sen ser det helt ärligt ut som om han sväljer den hel”.

”Märkbart sorgsna”

Inlägget är skrivet av Linus på Linköpingspolisens ordningsenhet.

– När tiggarna fick höra att det var asylsökande såg de märkbart sorgsna ut. Så tog en av dem den påse med frukt han köpt, och förmodligen skulle äta till middag och gick direkt fram till mamman med de yngsta barnen och gav hela påsen till henne, säger han till Aftonbladet.

Linus beskriver hur familjen som fick påsen med frukt knappt kunde ta in vad som nyss hänt.

– Det såg nästan ut som att de inte trodde att det var sant.

– De pratade inget utan tiggaren bara gav frukten, la handen på hjärtat och gick vidare. Allt hände på ett ögonblick.

”Väldigt känsloladdat”

Facebookinlägget har på bara några timmar gillats av över 3 000 personer.

– Tanken är ju att vi ska använda Facebooksidan för att uppdatera om det vi gör i vår vardag. Så vi hade tänkt skriva något om kvällen och så hände det här. Det var så väldigt känsloladdat.

Linus säger att de under hela torsdagskvällen fick ovanligt mycket hjälp från förbipasserande privatpersoner.

– Svenskar som pratade samma språk som flyktingarna kom förbi och hjälpte till att tolka innan vi hunnit få dit våra tolkar, vilket vi var väldigt tacksamma för. 

---

Läs hela polisens inlägg nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM