Didine samlar in bärselar till flyktingar

avJulia Skott

”Barn är barn, vi har inget annat val än att hjälpa dem.”

Foto: PRIVAT
Didine Bedraoui har samlat in över 30 bärselar som han nu vill ta till Grekland

Didine Bedraoui såg bilderna på flyktingar som bär sina barn genom Europas skogar och fält, och insåg att det inte bara var mat och kläder som behövdes. Nu samlar han in bärselar som ska göra vandringen lite lättare.

– Jag fick en idag från en kollega, nu har jag 31 stycken, säger Didine Bedraoui till Aftonbladet.

Han är motvilligt stolt när han berättar om de senaste veckornas arbete. Egentligen vill han inte ha uppmärksamhet för egen del - ”man skryter inte med välgörenhet” - men går med på att berätta för att fler ska höra talas om insamlingen.

Blev illa berörd

Han hade varit på centralstationen i Malmö och sett arbetet där och funderat på vad som kunde behövas mer, som ingen hade tänkt på.

– Efter alla reportage jag sett med föräldrar som går och bär sina barn i famnen - förutom att de går jättelångt, det är mörkt, de går genom åkrar och skogar, och så har de dessutom bördan att bära ett barn. Kanske ett barn som helst inte ska gråta när de går över en gräns.

Mejlade på Blocket

Först mejlade han till folk som lagt ut annonser om bärselar på Blocket och försökte förklara sin tanke, att de skulle kunna göra nytta för flyktingarna.

– Kanske var tionde person som jag mejlade svarade i samma minut och sa att de självklart ville skänka dem till någon som behövde dem. Så jag körde runt och hämtade, ibland helt nya bärselar som någon tänkte sälja.

Sen startade han en Facebooksida för att nå fler och fick hjälp av väninnan Anna Harald att sprida den. Det gav snabbt resultat och han kunde hämta drygt femton till.

Ska flyga till Aten

– Just nu jobbar jag på ett sätt att kunna få ner dem, det är den enda gränsen jag tänkt mig för hur många jag ska samla in. Det är ingen riktigt som sysslar med frakt, så jag kommer nog köpa en billig biljett lite senare i höst och flyga ner till Aten och ge dem till Röda korset i hamnen.

Han har redan skickat ner ett hundratal regnponchos med en vän som åkte till Ungern. Hon erbjöd sig att även ta med bärselar, men Didine menar att de behövs mer i början av resan genom Europa.

– Det är det svåraste, att dela ut dem. Hur når vi de här människorna som fortfarande är blöta i fötterna? De har hoppat av båten och ska börja en lång resa till fots.

Didine ser gärna att andra tar efter i andra delar av landet.

– Barn är barn, vi har inget annat val än att hjälpa dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö