Nu badar vi – i hettan

avLeif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Sverige badar i sol.

Passa på och njut alldeles extra i dag.

– Det blir fortsatt bra med sol och mellan 25 och 30 grader. Sedan är det lite mer svårbedömt lördag-söndag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Delar av Norrland hade extra anledning att jubla i går. Norrberg-Norrhög i Hälsingland rapporterade 33,1 grader. Men Medelpad och Torpshammar såg ut att ta hem toppnoteringen med 32,6 grader. 

Låter det lite konstigt?

– Norrberg-Norrhög är en av våra vägverksstationer. De har en tendens att ligga lite högre vid marknivå, förklarar Sofia Söderberg.

Det är bland SMHI:s ordinarie mätstationer som Torpshammar, bara två mil från Sveriges geografiska mittpunkt, brukar utmärka sig.

”Brukar ha varmast”

På Camp MidAdventure invid Ljungan låter Dan Tornberg, vd för campingen, inte överraskad. Han hade i går en grupp konfirmander från Sundsvall att ta hand om.

– Vi brukar ha varmast i landet ibland och kallast om vintrarna. Några konfirmander klagade lite, men efteråt fick de svalka sig i tjärnet här. Det var 19 grader, säger han.

Campingen överträffade SMHI:s toppnotering i går. Och det med råge.

– Jag vet var deras mät­station ligger, uppe på berget. Campingen är som i en gryta här nere. Vi hade 36,5 grader på vår egen mätare, säger Dan Tornberg.

Fortsatt varmt

Men när gårdagens mätningar var över toppade Forse i Sollefteå och Ångermanland med 32,8 grader.

– Just där finns den allra varmaste luften just nu, säger Martin Hedberg, chefsmeteorolog på Vädercentralen.

Hela Norrlandskusten kan också se fram emot fortsatt fint väder i dag. Prognosen för Umeå pekar till och med på drygt 30 grader. I inlandet blir det lite svalare.

– Västerbottenskusten kan få kring 30 grader, säger Sofia Söderberg.

För Götaland och Svealand blir det också samma glada väderbesked som i går. Mellan 25 och 30 grader i dag med plus för Kalmar län, Skaraborg, Östergötland och Stockholmsområdet.

Gotland och Öland, då?

– Det är så mycket vatten runt omkring, därför kommer de inte upp i samma, säger Sofia Söderberg.

Lördag och söndag är mer svårbedömt i nuläget.

– Svealand och delar av Götland kan få lite växlande­ med stackmoln och en del skurar på sina håll, kanske åska. Det kan bli sol men inte klarblå himmel som nu, men fortsatt varmt. Och i Norrland blir det något lägre temperaturer, säger Sofia Söderberg.

”Inte ovanligt”

Temperaturmässigt handlar det i helgen om mellan 25 och 30 i Götaland, i Svealand kring 25, annars 20 till 25. I större delen av Norrland blir det 15 till 20 grader och längst i norr mellan 12 och 17 grader.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder