Djur & natur

Bilderna som visar varför man aldrig ska kasta skräp i naturen

avViktor Adolfsson

Alexandra, 22, räddade igelkott i nöd

1 av 3
Igelkotten hade fastnat i en Max-förpackning. Foto: Alexandra Nyman.

Alexandra Nyman var på väg hem från jobbet natten till lördag när hon såg en igelkott som fastnat i en glassförpackning från Max.

– Ser man ett djur som far illa, framför allt om det är på grund av något vi människor gjort, då ska man ingripa, säger hon till Aftonbladet.

Alexandra Nyman. Foto: Privat.

Fast i en glassbytta från Max kämpade den lilla igelkotten för att komma loss, men locket hade kilat fast sig vid taggarna.

Det var då 22-åriga Alexandra Nyman cyklade förbi, på väg hem från jobbet på en krog i Piteå. Hon stannade för att hjälpa till.

– Jag insåg att locket var fast men fick i alla fall bort pappdelen. Då rullade igelkotten ihop sig i försvarsställning – och jag åkte hem och hämtade en sax, säger hon till Aftonbladet.

"Fler än jag som blir upprörda"

Det blev igelkottens räddning – Alexandra lyckades nämligen klippa bort plastlocket. När hon kom hem lade hon upp tre bilder på Facebook, som sedan dess delats av över 17 000 personer.

– Det är fler än jag som blir upprörda av att folk kastar skräp runtomkring sig som skadar djur och natur. Folk är så obrydda och kastar omkring sig utan att tänka ett steg längre, säger Alexandra.

Har hänt förut

Minst en person har hört av sig till henne och berättat om en liknande händelse i Piteå. Nu hoppas Alexandra att fler ska hjälpa djur i nöd.

– Jag tycker bara att ser man ett djur som far illa, framför allt om det är på grund av något vi människor gjort, då ska man ingripa och göra det man kan.

ARTIKELN HANDLAR OM