Göran Hägg är död – fick hjärtinfarkt i Italien

avGustaf Tronarp, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förläggaren: ”En oerhört stor förlust”

1 av 11

Författaren och retorikexperten Göran Hägg är död.

Under en resa till Italien föll han ihop i en hjärtinfarkt och avled fyra dagar senare.

– Det är fruktansvärt. Det kom som en blixt från en klar himmel, säger förläggaren Stefan Hilding till Aftonbladet.

Den välkände litteraturvetaren, debattören och författaren Göran Hägg har avlidit under en resa till Italien. Det rapporterar SVT, där Hägg var tredje vecka medverkade i Gomorron Sveriges nyhetspanel.

Programmets redaktör Ewa Lundin fick dödsbeskedet från Göran Häggs dotter under fredagen.

– Han fick en jättestor hjärtinfarkt på hotellet i Italien. Han föll ihop och blev medvetslös ganska omgående. Sedan vårdades han på sjukhus i flera dagar, men det gick inte att göra någonting och så dog han i onsdags. Han återfick aldrig medvetandet, säger Ewa Lundin till Aftonbladet.

Ska hedras i SVT

Göran Hägg medverkade i nyhetspanelen senast för två veckor sedan.

– Han var en otroligt bildad, begåvad och rolig person som älskade debatt. När han medverkade i vår nyhetspanel var han alltid spot on, säger hon.

Göran Hägg var i Italien för att föreläsa om Siciliens historia på plats på den italienska ön.

– När han var med i panelen senast såg han verkligen fram emot den här resan. Han brann för folkbildning och för att få folk att förstå hur roligt det är att kunna saker, säger Ewa Lundin.

På fredag om en vecka skulle Göran Hägg återigen ha tagit plats i Gomorron Sveriges soffa bredvid den förre Vänsterledaren Lars Ohly och Stockholms tidigare finansborgarråd, moderatpolitikern Kristina Axén Olin.

– Det kommer att kännas tomt. Vi ska hedra hans minne, både på måndag när vi har nästa sändning och på fredag då han skulle ha suttit i panelen nästa gång, säger Ewa Lundin.

”Utan förvarning”

Stefan Hilding var Häggs förläggare på bokförlaget Norstedts. Han beskriver beskedet om författaren som chockartat.

– Det kom helt utan förvarning. Vi träffades bara för några veckor sedan och då var han på väldigt gott humör. Vi hade en mycket trevlig kväll, precis som alltid när vi sågs. Han var en väldigt generös och hängiven person. Det som hänt är en stor förlust både för förlaget och för mig personligen, säger han till Aftonbladet.

– Vi pratade om nya bokprojekt, författarträffar och resor som han skulle göra. Göran var alltid väldigt kreativ och framåtblickande.

Bostad i Pisa

Italien hade en mycket speciell plats i författarens hjärta. Tillsammans med sin hustru hade Göran Hägg en lägenhet i Pisa, där de ofta vistades.

– Italien betydde oerhört mycket för honom, och han var en av de ledande experterna på det landet i Sverige. Han följde utvecklingen i Italien mycket noga, säger Stefan Hilding.

Göran Hägg blev 68 år gammal. Han sörjs närmast av sin hustru och tre barn.

Reaktioner på dödsbudet

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM