”Stockholmsbombaren måste fått hjälp”

Hemligstämplad rapport från FBI ger ny bild, uppger SVT

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab måste ha fått hjälp med att bygga sin avancerade bomb, uppger SVT:s "Uppdrag granskning" som har tagit del av en hemlighetsstämplad rapport från amerikanska FBI.

Den 11 december 2010 sprängde Taimour Abdulwahab sig själv på Bryggargatan i centrala Stockholm.

Utredningen av bombdådet har inte lett till att någon medbrottsling kunnat hittas, utan den bild som polisen har förmedlat är att Abdulwahab agerade ensam. Instruktionerna för hur han skulle bygga bomben ska han ha hittat i en webbtidning med kopplingar till al-Qaida, enligt polisens utredning.

Hemlig rapport ger ny bild

Men i ett kommande avsnitt av SVT:s "Uppdrag granskning" presenteras nya uppgifter som kan förändra den bilden.

Aftonbladet har tidigare berättat att FBI skickade bombexperter till Sverige för att bistå den svenska polisen i utredningarbetet. "Uppdrag granskning" har tagit del av den hemlighetsstämplade FBI-rapporten, som visar att bomberna var avancerade och att Taimour Abdulwahab måste ha fått hjälp, eller tränats, för att sätta ihop bomben.

– Detta talar emot det som framkommit tidigare, att självmordsbombaren agerat helt på egen gång. Det är märkligt att man valt att inte berätta om det här, säger Magnus Ranstorp, forskare i terrorism på Försvarshögskolan, till "Uppdrag granskning".

De amerikanska experterna bedömer att bomberna var relativt "sofistikerade" och "fullt fungerande". FBI skriver vidare att bomben konstruerats på ett sätt som tidigare var "helt okänt för FBI" med dubbla, eller tredubbla kopplingar för att "maximera chanserna för att bomberna ska sprängas", enligt "Uppdrag granskning".

”Kan inte svara på det”

De här uppgifterna presenterades inte vid presskonferensen när utredningen av attentaten skulle redovisas.

– Jag kan inte svara på varför vi inte berättade det. Jag tänkte helt enkelt inte på det. Det finns säkert andra saker som vi borde ha berättat också som vi inte kom ihåg att berätta, säger åklagaren Agneta Hilding Qvarnström till SVT.

Säkerhetspolisen har inte velat svara på "Uppdrag gransknings" frågor om utredningen.

Publisert:

LÄS VIDARE