Så här har du inte sett Pluto förr – nya bilder i färg

avChristoffer Malm

Planeten verkar ha enorma glaciärer av kväve

1 av 4 | Foto: AP/NASA
Den här nytagna bilden som offentliggjordes av Nasa på fredagen visar en kombination av bilder tagna från rymdsonden New Horizons.

Pluto har äntligen förärats ett ordentligt färgporträtt.

Och nu upptäcker forskarna allt fler mysterier på dvärgplaneten.

– Pluto har en väldigt intressant historia, säger Alan Stern, chefsforskare på Nasa-projektet.

Det nya och storslagna färgporträttet av Pluto har kombinerat fyra bilder tagna på hela 45 000 mils avstånd från planetens yta.

Utöver de tidigare osynade färgerna från världsalltet syns hål och kratrar så små som 2,2 kilometer rakt över. Men den vackra bilden hjälper också forskarna att lista ut mer av Plutos hemligheter.

Färgerna kommer från Ralph-instrumentet, en av sju viktiga apparater på rymdsonden New Horizons. Och de avslöjar bland annat att Plutos omskrivna hjärta är en källa till is som sedan rör sig över planeten.

Isen sprider sig över planeten

De blåaktiga delar som sprider ut sig som vingar längst ner och snett ner till höger på bilden tros vara is på väg bort från Sputnik-fältet, den gulaktiga delen så gott som mitt i bild.

För enligt forskarna som jobbar med New Horizons-projektet påminner de blå fälten om hur glaciärer ser ut på Jorden. Och forskarna tror sig kunna se spår av hur isen flyttat sig runt berg och ner i dalar.

– Den sortens is som vi tror utgör Sputnik-fältet, kväveis, koldioxid- och metanisar, är mjuka och formbara, till och med på Pluto, och de kommer röra sig på samma sätt som glaciärer rör sig på Jorden, säger Bill McKinnon, en av forskarna i projektet.

"Återstår mycket jobb"

Men hittills har bara fyra eller fem procent av den totala mängd data som rymdsonden samlade in när den passerade Pluto 14 juli nått Jorden.

– Pluto har en väldigt intressant historia, och det återstår mycket jobb att göra innan vi kan förstå den här komplicerade platsen, säger Alan Stern, chefsforskare på New Horizons-projektet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden

Nasa