Flyktingmottagandet i Sverige

Nu flyttar flyktingarna in i svenska tältlägret

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

I dag ska de första flyktingarna flytta in i tältlägret på Revingehed i Skåne.

Tanken är att omkring 240 personer ska bo i tälten.

– Migrationsverket har sagt att de första ska komma i dag. Som de ser ut nu kommer flyktingarna att börja flytta in i eftermiddag, säger Anna Hjärne, MSB:s platschef.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nu byggt klart tältlägret på Revingehed utanför Lund, och i dag ska det tas i bruk. Det meddelar Anna Hjärne, platschef på MSB Revingehed. Det är första gången under nuvarande flyktingkris som Migrationsverket använder ett tältläger som boplats. Tanken är att uppemot 240 flyktingar ska få plats i lägret.

– Vi håller på med en del arbete fortfarande. En del tält behöver fyllas på med luft. Men det mesta är färdigt. Migrationsverket har bett om att få flytta in personer i dag, säger Anna Hjärne.

Enligt Frederik Abbemo, kommunikatör på Migrationsverket, kommer den första bussen med flyktingar i dag, måndag, eller under morgondagen.

– Till en början är det omkring 20 personer som ska flytta in. Vi kommer erbjuda detta till asylsökande i Malmö. Troligtvis blir det män som inte har någon familj med sig som flyttar in. Barnfamiljer försöker vi hitta andra lösningar till, säger Frederik Abbemo.

”En temporär lösning”

Lunds kommun har gett bygglov för uppförande av 76 tält för flyktingar vid Revingehed. Men byggstarten har dragit ut på tiden eftersom kommunen väntar på vissa handlingar för att kunna utfärda ett startbesked.

Nu är bristen på bostäder för flyktingar akut och därför kommer myndigheten att sätta upp temporära tält, som inte kräver bygglov.

Det är alltså dessa, ett 20-tal tält, som i dag tas i bruk.

 – Det kommer att bo 12 personer i varje tält. Tanken är att det ska vara en temporär lösning. Det är vår ambition att de sökande ska få flytta till andra boenden. Men det är svårt att säga hur länge de får bo i det temporära tältboendet, säger Frederik Abbemo.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Lund