Nu går björnen i ide - ska föda live

avJohanna Hellsten

Aftonbladet TV direktsänder under hela vintern från björnidet

Nu går björnen i ide - och du kan följa med in.

Det kommer bli en direktsänd blandning av sömn, snarkningar och en födsel av okänt antal björnungar.

– Man får både försöka se och lyssna på vad de gör och hur många de är, säger Rickard Holmgren, djurvårdare vid Lycksele djurpark.

Aftonbladet kommer hela vintern och fram till i vår att sända direkt från björnens ide i Lycksele.

Den vackra hösten avlöses nu av en sträng vinter i södra Lappland, och det är strax dags att säga god natt till björnarna på djurparken. De har moffat grötvälling, frukt och bär utan begränsning och "tjockat på sig" inför vinterns långsovning.

"Bestämmer själva"

– De bestämmer själva när det är dags att gå och lägga sig. Vi har sett att de ser tröttare ut men det är först när en björn plötsligt slutar att äta som vi vet att det är dags att gå i ide, säger Rickard Holmgren, djurskötare på djurparken.

Nu vet vi. Det är dags att krypa in och björnarnas iden har städats och fyllts på med halm. Från och med nu kan du följa vad som sker inne i ett av parkens iden.

Det är en tio-årig björn vi kommer att följa med kameror och mikrofon under hela vintern, ända fram till i april när hon vaknar och kommer ut ur idet.

"Vadslagning om ungarna"

Den gamla barnvisan "Björnen sover, björnen sover, i sitt lugna bo" stämmer förvisso - men förutom en och annan snarkning, nya sovställningar och lite vattendrickande så kommer det att ske mirakel inne i idet under vintern.

Björnen går och lägger sig ensam i idet. Ut kommer hon med sina ungar. För under tiden i idet kommer hon att - i direktsändning - föda sina ungar. Det sker, troligtvis, mellan 10 januari och 20 januari.

Björnen kan få bara en unge men det händer - om än sällan - att brunbjörnen får fem ungar.

– Vi har alltid vadslagning om hur många det blir, säger Rickard Holmgren.

"Den bästa dagen"

Först på Tiburtiusdagen, 14 april, kommer alla nyvakna björnar ut i parkens två björnhägn. Enligt bondepraktikan är det just den dagen man förr trodde att björnarna vaknade.

– Det är nog den bästa dagen man kan vara med om som djurvårdare, man ser hur glada de är att komma ut, säger Rickard Holmgren.

Hjälp oss att döpa björnen – tävla här

ARTIKELN HANDLAR OM

Lycksele