Ungerns plan: Fyra meter hög mur ska stoppa migranter

1 av 5

avNiklas Eriksson

NYHETER

Ungern ska bygga ett 17,5 mil långt stängsel mot Serbien.

Den fyra meter höga barriären ska stoppa migranter från att ta sig in i EU.

– Vi har inte råd att vänta längre, säger landets utrikesminister Peter Szijjarto.

Under onsdagen höll Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto en presskonferens där han presenterade landets plan för att hindra migranter från att ta sig in i EU.

– Den ungerska regeringen har gett utrikesdepartementet i uppdrag att fysiskt stänga gränsen mot Serbien, säger han enligt The Telegraph.

– Vi talar om en 175 kilometer lång sträcka längs gränsen som fysiskt kan blockeras med ett fyra meter högt stängsel.

”Har inte råd att vänta”

Enligt landets migrationsverk har 57 000 personer tagit sig över gränsen illegalt i år. Totalt ska 43 000 personer ha tagit sig in i Ungern på den vägen under hela förra året.

– EU-länderna försöker hitta en lösning för migrationsproblematiken men Ungern har inte råd att vänta längre, säger Peter Szijjarto enligt Reuters.

Han säger att barriären inte bryter mot några internationella överenskommelser. Men FN:s flyktingorgan UNHCR fördömer planerna på det fyra meter höga stängslet.

– Rätten att söka asyl är en omistlig mänsklig rättighet. Vi är oroade att resandet av ett stängsel sätter för många hinder för den rätte, säger Kitty McKinsey, regional UNHCR-talesperson, enligt Reuters.

”Är en skandal”

En diplomat i regionen säger att planen att fysiskt stänga gränsen ger vibbar av kalla kriget.

– Det är en skandal. Att Ungern som var det första kommunistlandet att bryta järnridån nu bygger en barriär vid sin södra gräns, säger diplomaten enligt The Telegraph.

Ungers styrs av högerpartiet Fidesz som efter landets senaste val behöll ett stort stöd efter att de senaste åren har ridit på vad som beskrivs som en stark nationalistisk våg tillsammans med det högerextrema partiet Jobbik, enligt Utrikespolitiska institutets Landguiden.

Regeringen till exempel nyligen drivit en kampanj med budskapet att inga personer som kommer till landet ska tillåtas ta ungrares jobb, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ungern

EU

Fidesz

UNHCR

Serbien