Ny fästingsmitta upptäckt i Sverige

Av: Julia Burman Görans, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fästingarna pallar inte trycket från kylan
Fästingarna pallar inte trycket från kylan

Fästingsmittan babesia har bekräftats i Sverige.

Samtidigt kan ovanligt många kan bli fästingbitna i år, rapporterar Sveriges Radio.

Så ser du om dina fästingbett är farliga

Fler fästingar än vanligt kan ha överlevt vintern på grund av de milda temperaturerna, rapporterar Sveriges Radio.

Samtidigt har den milda och regniga våren gynnat svamp- och bärsäsongen, vilket kan locka ut fler människor till områden där blodsugarna ligger och lurar. Dessutom kan de bli extra aktiva om sommaren fortsätter att bjuda på regn omväxlat med solsken, vilket är idealt för de små djuren.

Ny fästingsmitta upptäckt

Samtidigt rapporterar Vetenskapsradion att den ovanliga fästingsmittan babesia nu finns i Sverige och kan drabba människor. I en stor fästingstudie har man hittat två fästingar med babesia, och fyra personer med antikroppar mot smittan.

Enligt Pia Forsberg, klinisk forskningsledare för studien, är upptäckten viktig för svensk sjukvård.

– Särskilt för distriktsläkarna som oftast tar hand om människorna som har blivit fästingbitna, säger hon till Vetenskapsradion.

Bekräftade dödsfall

Babesia är släkt med malariaparasiten och kan bryta ner kroppens röda blodkroppar. Utomlands har dödsfall dokumenterats, men enbart hos personer med mycket nedsatt immunförsvar, enligt Pia Forsberg.

När det gäller antalet fästingar är det dock svårt att slå fast att det kommer att öka just i år. Fästingar kan leva upp till sju år och därför behövs gynnsamt väder flera år i rad om antalet ska öka ordentligt, säger fästingforskaren John Pettersson till Sveriges Radio.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN