Nato

FP:s försvarsavhopp ses som tomt skrammel

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

S-källa: Det går inte att ta på allvar

Magdalena Andersson (S).
Magdalena Andersson (S).

Folkpartiet lämnade försvarsförhandlingarna – vilket satte igång spekulationer om att decemberöverenskommelsen är i fara.

Men varken regeringen eller de övriga Allianspartierna tror att Jan Björklunds sorti får någon sådan effekt.

– Det enda som skulle kunna hota den är om regeringen överger överskottsmålet för statens finanser, säger en källa.

Inom S och MP ser man inte vapenskramlet från FP som särskilt betungande: ”Det går inte att ta på allvar eftersom Jan Björklund inte preciserar var han ska ta pengarna ifrån”, säger en S-källa.

På onsdagsmorgonen ska finansminister Magdalena Andersson (S) presentera regeringens vårpropostion.

Dels handlar det om vad man vill förändra i Alliansens budget, som var den som gick igenom i höstas, men hon ska också peka ut färdriktningen för de kommande åren.

Brakade samman

Ända sedan decemberöverenskommelsen, DÖ, slöts i julas har det setts som näst intill självklart att hennes andra budgetförsök kommer att vinna gehör i riksdagen.

I DÖ, som ska gälla till 2022, slås fast att en regering ska kunna få genom sin budget. Men regeringen och Alliansens fyra partier som står bakom överenskommelsen, har också skrivit in att man ska föra samtal på en rad områden, däribland försvaret.

Försvarssamtalen, som just nu är inne i ett mycket kritiskt skede, brakade dock samman i måndags när FP:s representant hoppade av. Detta efter att ha krävt dubbla anslag jämfört med regeringen till försvaret de närmaste åren. Avhoppet startade genast spekulationer om att DÖ nu var i fara, vilket indirekt hotade regeringens budget.

Aftonbladet har talat med en rad källor som menar att avhoppet kan få precis motsatt effekt.

– De är så splittrade i Alliansen att det snarare kan stärka överenskommelsen. Om den faller måste Alliansen vara beredd att ta över regeringsmakten, det kan de inte i dag, säger en MP-källa.

”Måste inte bli överens”

Flera som Aftonbladet talat med framhåller att DÖ inte reglerar att man måste komma överens i de frågor som diskuteras.

– Avtalet handlar om att föra samtal, inte att man absolut ska bli överens, säger en regeringskälla.

Folkpartiet har i förhandlingarna krävt betydligt mer pengar än övriga partier, 17 miljarder i ökade anslag de närmaste åren. Det kan jämföras med M, KD och C som enligt Ekot krävt en ökning på 13 miljarder.

Inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser man dock inte vapenskramlet från FP som särskilt betungande.

– Det går inte att ta på allvar eftersom Jan Björklund inte preciserar var han ska ta pengarna ifrån, säger en S-källa.

Flera framhåller att det hårda agerandet från FP:s sida snarare handlar om att Jan Björklunds parti vill profilera sig i fler frågor. Men också att man insett att man låst fast sig alltför hårt vid kravet om Natomedlemskap.

– För bara ett år sedan hade de ansvaret och då var det inte alls tal om några miljardbelopp till försvaret. Och när det gäller Nato så skulle det äventyra säkerheten i hela norra Europa, säger en källa nära regeringen.

Nato mot pengar

Inom Alliansens övriga partier är man frågande till FP-avhoppet.

– Det var ett knepigt agerande. Vi tror inte de ville komma överens överhuvudtaget, säger en Allianskälla.

Även inom det borgerliga blocket ser man decemberöverenskommelsen som stabil.

– Den skadas inte av det här, vi värnar den. Det enda som skulle kunna hota den är om regeringen överger överskottsmålet för statens finanser, säger en källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan Alliansen tänka sig att höja skatter för att bekosta försvarets behov av ökade anslag. Dock inte på arbete.

Andra menar att summan kan diskuteras – om en utredning om Nato tas med i beräkningen.

– Pengar är delvis kopplat till Nato. Om en Nato-utredning nämns så kan vi leva med mindre summa, säger en Allianskälla.

”Finansieringen kommer”

Hos FP förklarar man bristen på besked om hur försvarsanslagen ska finansieras med att det "kommer i budgeten".

Presschefen Elin Boberg:

– Självklart måste finansieringen ske över statsbudgeten. Vi kommer att presentera vår finansiering av försvaret i våra budgetmotioner. Regeringens budget leder till underfinansiering av försvaret och det är oansvarigt med tanke på säkerhetsläget i vårt närområde.

Försvarsförhandlingarna skulle enligt den ursprungliga planen ha varit klara redan i slutet av förra veckan. Men tidsfristen anses nu gå ut vid denna veckas slut.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har hittills avböjt alla kommentarer i frågan.

– Förhandlingarna pågår och han kommer inte att säga något förrän de är avslutade, säger hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nato

ÄMNEN I ARTIKELN

Nato

Jan Björklund

Alliansen

Peter Hultqvist

Magdalena Andersson

Regeringen