Känt recept för festivalen

NYHETER

I augusti brakar det loss igen i Berwaldhallen

Foto: Esa-Pekka Salonen, dirigent.

ÖSTERSJÖFESTIVALEN Årets Östersjöfestival i Berwaldhallen äger rum mellan den 24 och 30 augusti och bjuder som vanligt på en blandning av kända 1800-tals klassiker och modern konstmusik. Öppnar gör Göteborgssymfonikerna och Martin Fröst med Nielsens Klarinettkonsert, samt musik av Richard Strauss och Sibelius. Valery Gergiev kommer med Marinskijteaterns orkester, och framför under två kvällar Tjajkovskij; det är trots allt det ryska som Gergiev kan bäst.

Musik av Sibelius, Sjostakovitj och – bland det nyskrivna – av Esa-Pekka Salonen och Peteris Vasks får  konserter, en av dem dirigerade av Salonen, som framför sin egen musik tillsammans med Sibelius, bland annat dennes Finlandia. Arvo Pärt har också fått en egen konsert, men denna gång är det inte den sakrala, så framgångsrika musiken som ges, utan hans fyra symfonier, där i alla fall den första skiljer sig markant från hans sena tonspråk. Tönu Kaljuste dirigerar polska Wroclaw-filharmonikerna.

Som festivalfinalen framförs det sällan spelade oratoriet Gurre-Lieder av Arnold Schönberg, ett stort verk för orkester, en hel drös körer och fem solister, bland vilka Michael Weinius och Camilla Tilling märks. Salonen dirigerar. Således ingen opera i år, och av programmet att döma ett slags mellanår för den trots allt slitstarka festivalen.