Vulkanutbrott i Japan

Publicerad 2016-02-05

En vulkan i södra Japan har fått ett explosivt utbrott, rapporterar flera internationella medier.

Lava flödar ned för vulkanen Sakurajima i södra delen av landet.

Japanska myndigheter har uppmanat boende i närheten att evakuera.

Lava och aska började flöda ur vulkantoppen strax före kl 19 på kvällen, lokal tid (motsvarande strax före kl 11 svensk tid). På tv-bilder från berget syns hur en plym av magma kastas upp i luften samtidigt som det slår ut blixtar från ett kraftigt rökmoln.

Japans meteorologiska myndighet har utfärdat en nivå tre-varning på en femgradig skala och uppmanar boende i närheten av vulkanen att lämna sina hem. Tv-kanalen NHK News skriver att rökpelaren från vulkanen sträcker sig 2 200 meter upp i luften.

Engelskspråkiga Japan Times skriver att det dock inte föreligger någon omedelbar fara för boende. En vulkanexpert förklarar för NHK att vulkanen ”bara” slungar iväg sten två kilometer bort. Runt Sakurajima har man därför stängt av ett område som sträcker sig två kilometer i varje riktning från berget.

Det finns inga uppgifter om att någon kommit till skada i samband med utbrottet.

Varnade redan i somras

Sakurajima är 1 117 meter hög och ligger nära staden Kagoshima. Så sent som i augusti 2015 varnade japanska myndigheter för att ett stort utbrott var i antågande och man uppmanade då människor i vulkanens närhet att förbereda för omedelbar evakuering.

Flera medier rapporterar att vulkanen ligger vid ett kärnkraftverk, men i själva verket ligger anläggningen fem mil bort, i staden Satsumasendai. Det finns i nuläget inga uppgifter om att verksamheten där på något sätt skulle påverkas av utbrottet.

1914 fick Sakurajima ett utbrott och det kraftiga lavaflödet ledde då till att ön den låg på knöts samman med halvön Ōsumi.