Attackerade polisen med brandbomber

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8 | Foto: AP
Poliser kastar sig undan elden från molotov cocktails i Aten.

Det råder kaos i Grekland efter landsomfattande strejk mot nya pensionsreformer.

Hundratals personer har gått till attack mot kravallpolisen med bensinbomber och flaskor. Och polisen tvingas svara med tårgas och chockgranater.

Hundratals ungdomar har gått till attack mot kravallpolisen under en strejk i Greklands huvudstad Aten. De bombarderar kravallpoliserna med bensinbomber, flaskor och bitar av marmor som en protest mot regeringens planerade åtstramningar som ingår i landets tredje nationella räddningsaktion, skriver AP.

Polisen tvingas svara med tårgas och chockgranater.

Enligt polisen attackerades en journalist och fick föras med ambulans till sjukhus, men personen ska inte ha skadats allvarligt.

I nuläget finns inga uppgifter på om någon skadats allvarligt eller om någon gripits i samband med upploppen.

Skolor stängdes ned

Det var tiotusentals personer som samlats för att marschera genom centrala Aten på torsdagen. Personerna protesterade mot regeringens planerade pensionsreformerna – som krävs för att nya nödlån ska betalas ut till krislandet.

Regeringen planerar att sänka den högsta pensionen från 2 700 euro till 2 300 euro, den vill också slå samman pensionsfonder och öka både anställdas och arbetsgivares bidrag till socialförsäkringssystemet.

Dessutom vill regeringen införa en skattereform som bland annat höjer skatteuttaget från många befolkningsgrupper, rapporterar AFP.

Till följd av den landsomfattande strejken var alla inrikesflygningar inställda och färjetrafiken stod still. Dessutom drabbades lokaltrafiken, skolorna stängdes ned och delar av sjukhuspersonalen var inte på plats.

Publicerad: