Flyktingmottagandet i Sverige

Bert Karlsson: Jag kan fixa mat för 100 spänn

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Dömer ut Migrationsverkets upphandling med Fazer

Beskedet om att Migrationsverket betalar 240 000 kronor per dygn bara för maten på ett asylboende i Älvdalen får Bert Karlsson att gå i taket.

– Detta är det sjukaste jag varit med om. Jag kan leverara mat för 100 spänn redan i morgon, säger han till Aftonbladet.

Bert Karlsson driver flyktingförläggning.
Bert Karlsson driver flyktingförläggning.

Migrationsverket betalar 572 kronor per asylsökande och dygn till det privata företaget Fazer för maten som serveras på asylboendet Trängslet i Älvdalen.

Samtidigt säger myndighetens egna regler att maten får kosta högst 150 kronor per dygn och person, vilket gör att man överträder den egna maxgränsen med 400 kronor per person.

Kan servera oxfilé för 150 kronor

Någon som reagerat kraftigt på detta är Bert Karlsson, vars företag Jokarjo AB driver runt 60 asylboenden i landet.

– Att betala 572 kronor bara för maten, det saknar ord. Det finns ingen mat som kan vara så mycket bättre att den är värd det priset. En dagens lunch kostar bara en bråkdel av det och du kan till och med servera oxfilé för 150 kronor, det går när man har så stora volymer.

Bert Karlsson, som även äger en matfabrik i Lidköping, menar att han utan problem skulle kunna leverera motsvarande måltider för 100 kronor. Och det med start i morgon.

Rena övervinster

– Jag har Sveriges största matfabrik och levererar cirka 4 miljoner portioner om året, så jag vet prissättningen. 150 kronor är med lokaler och allt men själva matdelen är inte mer än högst 100 kronor. Det Fazer gör är rena övervinster. Jag skulle kunna leverara mat för 100 spänn och då skulle jag ta hand om serveringen och alltihopa.

Han tycker därför att Migrationsverket ska säga upp avtalet med Fazer på direkten.

– Den som gjort den här upphandlingen borde få sparken direkt. Migrationsverket går in i dessa avtal och tror att det ska bli billigare, men i stället blir de utnyttjade och så blir det dubbelt så dyrt. De måste sätta ned foten, annars kommer ju andra följa efter och höja priserna ytterligare.

"Rent skitsnack"

Som svar på varför Fazer tar så höga priser för maten säger Sofia Liljefors Edlund, kommunikationsdirektör på Fazer, till Dalarnas Tidningar att det delvis beror på att avtalet inte har någon avtalad längd samt att man inte har någon garanti på hur många som kommer att äta varje dygn.

Något Bert Karlsson dömer ut som "skitsnack".

– Det förstår väl vem som helst att man inte kan ta ut 400 kronor mer för att ingen äter. Vi har samma problem överallt, varje dag. Jag tillverkar 100 000 portioner varje dag och det är samma problem där, men det är inget problem. Det är bara skitsnack.

Kan fixa 10 000 boplatser i morgon

Bert Karlsson tillbakavisar även uppgifterna om att det i dagsläget skulle råda brist på boplatser för flyktingar i Sverige.

– Jag kan ta fram 10 000 platser tills i morgon. Det finns platser i Sverige, det är ingen kris. Det är bara kommunerna som bromsar byggloven hela tiden.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Bert Karlsson

Migrationsverket