Striden inom SD

SDU slår tillbaka – med kampanjfilm

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

SDU:s förbundsstyrelse har avsatt 100 000 kronor till en kriskampanj för de medlemmar som riskerar uteslutning.

Det framkom på förbundets möte i dag.

– Jag ser det som en öppen konfrontation mot moderpartiet, säger Tobias Andersson, ordförande för SDU Skaraborg.

Efter den senaste veckans öppna krig mellan Sverigedemokraternas ledning och partiets ungdomsförbund samlas SDU:s förtroendevalda från hela landet till möte i Stockholm under helgen.

På lördagsförmiddagen gav ordföranden Gustav Kasselstrand sin bild av de anklagelser som riktas mot honom och det pågående uteslutningsärendet.

Enligt honom rör det sig allt om ett fult maktspel.

”Tar inte min hand”

– Det finns människor i partiet som inte kan släppa att jag blev omvald i höstas och inte kan gå vidare. Jag har gång på gång försökt att sträcka ut en hand, men de vägrar ta den, säger Kasselstrand.

Ordföranden fortsätter att hävda att alla anklagelser mot honom om ideologiska avvikelser som grundlösa.

– Absolut. Jag är kanske den i partiet som allra hårdast har försökt att förmedla den socialkonservativa ideologin, i stället beskrivs jag som en halvfascist med Napoleonkomplex.

Kasselstrand nekar till anklagelserna att han ska ha pressat en medlem för att få tillgång till ett usb-minne innehållande en film där en eller flera medlemmar uttrycker antisemitiska åsikter.

– Det stämmer verkligen inte och de har inga som helst bevis för vad de säger, vilket innebär att de öppet förtalar mig.

Enligt Kasselstrand har han majoriteten av alla medlemmar i SDU bakom sig och han planerar att fortsätta som ordförande för ungdomsförbundet även om han blir utesluten.

Tar strid

Tobias Andersson, ordförande för SDU i Skaraborg är en av de i ungdomsförbundet som öppet tar strid mot Kasselstrands falang. Han påstår sig veta att uppgifterna om usb-minnet är sanna.

– Jag känner de inblandade personerna och jag vet att det här har sin grund i kväll på krogen då en person tog upp kameran och filmade eftersom han kände sig hotad. Det är det materialet som de senare tvingade till sig.

Exakt vad som uttrycks på filmen vill han inte gå in på.

Kriskampanj

Tobias Andersson är också kritisk till de uttalanden som riktas från SDU mot moderpartiet.

– I våra stadgar står det att vi ska söka samarbete med Sverigedemokraterna, men Kasselstrand och Hahne agerar precis tvärtom.

På lördagens möte framkom det att förbundsledningen avsatt 100 000 kronor till en kampanj  för de medlemmar som nu riskerar att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Enligt Gustav Kasselstrand ska pengarna kunna användas för bland annat att göra en film för att bemöta anklagelserna.

Även det ser Tobias Hansson som en direkt krigsförklaring mot SD.

– Det motsvarar omkring tio procent av det stöd vi fått från ungdomsstyrelsen, pengar som nu ska användas för att smutskasta vårt moderparti.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Striden inom SD

SDU, Sverigedemokratisk Ungdom

Gustav Kasselstrand

Sverigedemokraterna