Tre gripna för terrordåden i Paris

Männen misstänks för medhjälp till attackerna

1 av 5

Turkisk polis slog till mot ett lyxhotell i Antalya och grep en 26-årig belgare misstänkt för att ha hjälpt terroristerna i Paris på lördagsmorgonen.

Ytterligare två män ska ha gripits i närheten, enligt landets statliga nyhetsbyrå.

De tre männen ska ha kopplingar till terrorgruppen IS och är samtliga misstänkta för medhjälp till terrordåden i Paris. Det uppger Turkiets statliga nyhetsbyrå, enligt AP.

En av männen, Ahmet Dahmani, 26, är belgare med marockanskt ursprung.

Polisräd mot lyxhotell

Han greps enligt uppgifter från en annan turkisk nyhetsbyrå, Dogan, efter en polisräd mot ett lyxhotell i Antalya i Turkiet, rapporterar AP. Mannen uppges ha ”utforskat” områden i Paris i vilka terrordåden ägde rum förra helgen och antiterror-polis ska ha fått upp ögonen för honom när han anlände till Antalya med flyg. En källa uppger för AP att mannen kom med ett flygplan från Amsterdam den 14 november, dagen efter attentaten i Paris.

På samma lyxhotell som 26-åringen greps möttes världsledare under G20-mötet för en knapp vecka sedan.

Senare under lördagen bekräftade en myndighetsperson att mannen misstänks ha varit i kontakt med terroristerna som utförde dåden i Paris, rapporterar AP.

Ska ha skickats av IS

De andra två gripna uppges vara från Syrien. Sky News rapporterar, med hänvisning till nyhetsbyrån Dogan, att de stoppades på en väg i närheten av hotellet och att de tros ha skickats till Turkiet av IS för att hjälpa till att säkra 26-åringens resa över gränsen till Syrien.

Samtidigt uppges fransk polis i dag ha släppt sju personer som greps i samband med tillslaget i Parisförorten Saint-Denis i veckan, då minst tre personer dog och 5 000 skott avlossades. Den man som erkänt att han lånade ut sin lägenhet till två personer från Belgien ”som en tjänst”, men inte sa sig vara medveten om att de var terrorister har däremot inte släppts.

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM