Mejla

Wolfgang Hansson

Terrorhotet är inte över

NYHETER

Om det verkligen är en terrorist som gripits är det en stor framgång för svensk polis. Särskilt det faktum att han greps levande. Men det innebär inte att faran för terrordåd i Sverige är över.

Andra våldsbejakande extremister kan vara beredda att agera.

Med alla mått mätt måste man säga att Säpo och polisen arbetat osedvanligt snabbt. Det var så sent som i går som man höjde terrornivån med hänvisning bland annat till den nu gripne Mutar Muthanna Majid.

Vad som dock återstår att se är om det verkligen handlar om en person som förberett ett terrordåd. Att han är misstänkt är inte detsamma som att han är skyldig.

Säpo är av förklarliga skäl förtegen och utan mer information går det inte att göra en tvärsäker bedömning.

Inte givet att han samarbetar

Chansen att vi ska få reda på sanningen ökar dock genom att Majid greps levande. Det är inte givet att han samarbetar vid förhören men det kan i så fall tas som en indikation på att han inte har rent mjöl i påsen.

Även om det är en stor framgång att den misstänkte terroristen hittades så snabbt finns det inga garantier för att ett eventuellt terrorhot mot Sverige är över.

Enligt Säpos egna uppgifter är det minst 300 våldbejakande islamister som de senaste åren rest till Syrien för att slåss på Islamiska statens sida. Av dessa har minst 115 återvänt. En del av dem är svårt traumatiserade av vad de upplevt och anses inte utgöra något hot. Medan andra har blivit ytterligare radikaliserade under sin vistelse och fått både vapenträning och utbildning i terrortekniker. Dessa personer har både förmågan och motivationen att utföra terrordåd.

Kan handla för egen hand

De kan agera på egen hand eller på direkt order av Islamiska staten, IS. Om planering pågått för ett terrordåd finns risken att gripandet kan få övriga inblandade att handla på egen hand.

Man får utgå ifrån att Säpo i det här dramatiska skedet har återvändarna under bevakning. Men frågan är om någon lyckats återvända utan att polisen vet om det.

När bilden efter terrordådet i Paris i fredags börjar klarna så finns det indikationer på att europeiska säkerhetstjänster inte alltid har så bra koll på jihadister som man trott.

Terroristen var i Paris

De franska myndigheterna var övertygade att den ihjälskjutne förmodade hjärnan till attackerna, Abdelhamid Abaaoud befann sig i Syrien när han i själva verket var i Paris. Abaaoud kunde obemärkt återvända till Europa upprepade gånger trots att han tillhör de mest kända och högprofilerade jihadisterna i Belgien.

Kanske med hjälp av falska pass. Kanske genom att resa in i något EU-land där gränskontrollen varit slapp.

Han var inte ensam om detta. New York Times rapporterar att Samy Amimour, en 28-årig busschaufför som identifierats som en av dem som sköt ihjäl människor inte på Bataclan-teatern i Paris, fick sitt pass konfiskerat och belades med reseförbud 2012 efter att ha blivit misstänkt för terrorbrott.

Ändå lyckades han obemärkt resa till Syrien och ta sig tillbaka till Frankrike.

Många presumtiva terrorister

Säkerhetstjänsternas dilemma är att de presumtiva terroristerna numera är så många. Bara i Frankrike beräknas det finnas 3 000 potentiella islamska terrorister. Det går åt 15-20 man för att dygnet runt bevaka en individ. Det gör det omöjligt att hålla koll på alla hela tiden.

Om IS-anhängare numera oupptäckta kan ta sig in och ut ur Europa utgör det en stor säkerhetsrisk. Det visar också på en ökad grad av sofistikation och professionalism som kan komma sig av att IS verkar ha ändrat strategi och nu centralt planerar terrordåd mot omvärlden.

På kort tid har man slagit till mot Egypten, Ryssland, Frankrike och Libanon.

Det faktum att Mutar Muthanna Majid greps på ett asylboende tyder på att han kom till Sverige som flykting. Vilket på nytt kommer att aktualisera frågan om IS medvetet skickar in terrorister med flyktingströmmen.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Sverige

Mutar Muthanna Majid

Abdelhamid Abaaoud