Ryssland: Bomb bakom kraschen där 224 dödades

Av: Linnéa Borgert

Publicerad:
Uppdaterad:

Putin trappar upp attackerna i Syrien: ”Vi ska hitta dem överallt”

1 av 10

Den ryska säkerhetstjänsten har hittat spår av sprängmedel i det kraschade flygplanet i Egypten.

Nu intensifierar Ryssland sina flygattacker i Syrien.

– Vi kommer att hitta dem var de än är på planeten och kommer att straffa dem, säger Vladimir Putin.

Två anställda på flygplatsen i Sharm el-Sheikh har gripits för inblandning i dådet, uppger Reuters.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB uppger att flygplanskraschen, där 224 människor dödades, orsakades av en terrorhandling, rapporterar Reuters, som hänvisar till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Det går entydigt att säga att det var en terrorhandling, säger Alexander Bortnikov, chef för FSB, i ett uttalande på Kremls webbsida.

Planet splittrades i luften när bomben exploderade. Bomben ska ha innehållit motsvarande ett kilo av sprängämnet TNT.

Två anställda på flygplatsen i Sharm el-Sheikh har gripits av egyptiska myndigheter, enligt Reuters. De misstänks ha hjälpt till att placera bomben på det ryska flygplanet.

Högt uppsatta amerikanska källor har tidigare sagt till ABC News att IS har avlyssnats både innan och efter flygkraschen. I ljudfilerna finns uppgifter som tyder på att IS har kommunicerat med någon på flygplatsen.

”Vi kommer att hitta dem”

Den ryske president Vladimir Putin säger att Ryssland kommer att hitta de som är ansvariga för flygplanskraschen. Han har beordrat specialstyrkor att fokusera på den uppgiften och säger att Ryssland nu kommer att intensifiera sina flygattacker i Syrien.

– Vi kommer att leta efter dem överallt, oavsett var de gömmer sig. Vi kommer att hitta dem var de än är på planeten och vi kommer att straffa dem, säger Putin om jakten på de skyldiga, rapporterar Interfax.

Enligt nyhetsbyrån AP säger Putin att Ryssland kommer att agera enligt artikel 51 i FN-stadgan.

– Den ger alla länder rätt till självförsvar. Alla som försöker hjälpa de kriminella bör förstå att de då är ansvariga för att ge dem skydd, säger presidenten enligt AP.

Den ryska säkerhetstjänsten har utlovat en belöning på 50 miljoner dollar till den som har information som kan leda till ett gripande av de skyldiga.

224 människor dog

Planet, som var av typen Airbus A321, var på väg från Egypten till St Petersburg i Ryssland när det störtade den 31 oktober.

Alla 224 människor som var ombord dog, de flesta var ryska turister. Vraket hittades i Hassana, söder om Arish i Sinaiöknen.

Det har funnits många spekulationer kring vad som har legat bakom flygkraschen. Kort efter tog IS, Islamiska staten, på sig dådet, men det avfärdades till en början av både ryska och egyptiska myndigheter.

”Inte förvånande”

Efter kraschen uttalade sig IS i skriftliga uttalanden och filmer att attacken var en hämnd för Rysslands flygbombningar mot IS och andra grupper i Syrien.

Jörgen Elfving, före detta överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Stockholm, är inte förvånad över bombfynden.

– Det är inte förvånande med tanke på de ryska insatserna i Syrien. Någon reaktion kunde man vänta sig, säger han till TT.

Al Jazeeras korrespondent i Moskva, Rory Challands, säger att många ifrågasätter hur länge Ryssland har känt till orsaken bakom flygkraschen.

– Rysslands agerande under de senaste veckorna har gett intrycket att de har haft starka misstankar om att det var en bomb som gjorde att planet togs ur luften, säger han till Al Jazeera.

Härifrån lyfte flygplanet

Publicerad:

LÄS VIDARE