Två Gripenplan nära att krocka

Publicerad 2015-04-27

Jas Gripen. Obs arkivbild.

Två Gripenplan var bråkdelar av en sekund från att krocka i luften. Enligt Statens haverikommission brast den ena pilotens utbildning. Nu drar flygvapnet ner på sina övningar för att satsa på utbildning.

– Det kunde lika gärna ha blivit en olycka, säger flygvapnets chef Micael Bydén.

Under övningen den 20 mars 2014 vid Norrbottens flygflottilj F21 skulle en pilot under utbildning öva anfall på ett målflygplan. I luften uppstod förvirring och eleven korsade det andra planets bana. Den andra piloten upplevde att det "svartnade i cockpit" och att planen var 30-45 meter från att krocka.

Sekund från olycka

– Det är flygplan som rör sig med flera hundra kilometer i timmen från två håll. Det var delar av en sekund från en olycka, säger flygvapenchef Micael Bydén.

Statens haverikommission konstaterar brister i pilotelevens utbildning som i sin tur berott på bristande resurser. Avbrott och förseningar i utbildningen resulterade i att elevens kull hade förts över till sina förband med bristande kunskaper och erfarenheter.

– Om man inte fått tillräckliga resurser får man vänta. Om deltagarna inte kunde genomföra övningsmomenten skulle man inte ha genomfört övningen, säger Officersförbundets ordförande Lars Fresker.

Mer resurser

Enligt Micael Bydén började Försvarsmakten se över pilotutbildningen direkt efter incidenten. Nu ska flygvapnet satsa mer resurser på utbildning.

– Vi har hela tiden löst våra skarpa uppgifter och utvecklat vår förmåga genom att öva, men tagit ut konsekvenserna på utbildningen. Så kan man inte jobba över tid, då får vi inte ut piloter längre fram.

Vad kommer bli lidande istället?

– Med det omvärldsläge vi har nu kan det inte bli den skarpa verksamheten, utan vi kanske får ställa en övning eller två, säger Micael Bydén.

TT