Ytterligare ett mässlingsfall upptäckt – totalt 13 drabbade

avNiklas Eriksson

NYHETER

Ytterligare ett mässlingsfall har nu bekräftats i utbrottet som spridits från Göteborg, uppger SVT.

Totalt har nu 13 människor insjuknat i den extremt smittsamma virussjukdomen.

– Det här är ett i svenska mått relativt stort utbrott, säger Ann Lindstrand vid Folkhälsomyndigheten till SVT.

Foto: TT, Folkhälsomyndigheten
Ann Lindstrand, chef för vaccinationsenheten på Folkhälsomyndigheten, säger att även mässlingsfall nummer 13 upptäckts i Göteborgsområdet.

Den 10 december kommer en man till Bergsjöns vårdcentral i Göteborg. Han beskrivs av verksamhetschefen som ”väldigt, väldigt sjuk”, enligt SVT.

Mannen, som tros ha smittats i södra Europa, har mycket hög feber men uppvisar enligt vårdcentralen inga tecken på mässlingen när han skickas till Östra sjukhuset.

Under kommande två veckor konstateras ytterligare sex fall av mässlingen på sjukhuset, som går upp i beredskapsläge för att försöka hindra spridningen.

– Det är flera hundra personer som kan ha utsatts för smittan som man nu arbetar med att spåra. Vi vill ha kontakt med alla som varit här, jobbat här eller varit där smittan kan ha varit, sa Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, till Aftonbladet på juldagen när utbrottet blev känt.

Nu, under onsdagen, har det trettonde bekräftade fallet upptäckts, enligt SVT.

Ann Lindstrand, chef för vaccinationsenheten på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att även detta fall finns i Göteborgsområdet. Men hon uppger även att smittspårningen pågår på andra håll landet.

– Man misstänker att det kommer att bli fler fall, och det pågår även smittspårning i två Norrlandslän. Men där finns inga fall ännu, säger hon till SVT.

Symtom på mässlingen 00:41