Mejla

Wolfgang Hansson

Trump kommer till toppmötet för att glänsa - inte för att be om ursäkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Världsledare och företagsledeare hoppas att det är en förändrad president Trump som valt att resa till Davos.

De blir förmodligen besvikna.

Trump har kommit för att skryta om att han fått igång USA:s ekonomi. Vilket bara delvis är sant.

Många hoppades att den burduse Trump som dominerade i valrörelsen skulle ersättas av en ansvarskännande och mer "normal" person när han väl flyttade in i Vita huset. Så blev det inte.

Nu hoppas världens ledare inom politik och ekonomi mot bättre vetande att Trump ska modifiera sitt budskap om "America first" när han på fredag håller sitt tal på det ekonomisk-politiska toppmötet i den schweiziska alporten.

Ingen amerikansk president har varit med på toppmötet sedan år 2000. Att Trump frivilligt valt att komma och sticka in huvudet rakt in i getingboet av det ekonomisk-politiska etablissemang som han normalt öser så mycket galla över tolkas som att han tänker komma med någon form av försoningsinvit.

För varför skulle han annars åka till Davos?

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Skryta

Svaret är att Trump sannolikt kommer mer för att skryta om sina egna framgångar än för att be om ursäkt för att han skapat turbulens på den internationella arenan.

Han ser den högkonjunktur som USA och stora delar av den internationella ekonomin just nu upplever som ett resultat att hans egna beslut.

Trump kommer att peka på att amerikanska storföretag nu ökar sina investeringar på hemmaplan och höjer lönerna tack vare de stora skattelättnader som presidenten drivit igenom för storföretagen.

Han kommer att peka på hur den amerikanska börsen gått som en raket sedan han blev vald till president.

Trump tänker inte be om ursäkt för sin strategi "America first". Snarare kommer han att försöka övertala resten av världen om att den varit lyckad. När det går bra för USA, världens näst största ekonomi efter Kina, så går det också bra för världen.

Raketbörs

Det går inte att snacka bort att börsen gått upp så kraftigt mycket tack vare de förväntningar om en positiv ekonomisk utveckling som valet av Trump skapat. Han har avskaffat en rad regleringar och miljörestriktioner vilket storföretagen älskar. Men det betyder inte att det är Trumps förtjänst att världens ekonomiska hjul just nu rullar på väldigt bra.

Medan president Obama tillträdde mitt i den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talets depression så hade Trump tur och tillträdde mitt i en kraftig ekonomisk återhämtning som han inte varit med om at skapa.

Vi har lärt oss att Trump inte är en särskilt lågmäld person. Därför är det knappast förvånande att han tar åt sig äran för att arbetslösheten i USA befinner sig på rekordlåga fyra procent trots att det har väldigt lite att göra med ekonomiska beslut som han själv varit med om att fatta.

Stjäla showen

Tvärtom pekar många ekonomer på att hans isolationistiska politik och hot om handelskrig riskerar att skada den ekonomiska tillväxten.

Han ser sitt framträdande i Davos som ett sätt att kunna glänsa på den internationella scenen. Han vill stjäla showen och det verkar han lyckas med.

När en amerikansk president för första gången på nästan 20 år kommer till Davos är det naturligt att det skapar en viss hausse. Det är trots allt världens mäktigaste man som dyker upp.

Men även om många har stora förväntningar finns det de som är mycket skeptiska. Tysklands förbundskansler Angela Merkel höll i går sitt stora tal där hon gav uttryck för Europas frustration med USA president utan att nämna honom vid namn.

Få möten

Merkel slog fast att det bara är genom samarbete som världen kan utvecklas och inte genom att isolera sig. Hon dömde ut protektionism.

Tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron demonstrerade hon europeisk enighet mot Trumps idéer.

Det är talande att Trump inte har många möten inbokade på tu man hand med någon av de övriga världsledarna. Det är inte längre så många som tror att det går att tala förstånd med honom.

Vid förra årets Davos-möte var det Kinas president Xi Jinping som fick ett överraskande positiv mottagande genom att iklä sig rollen som en världsledare beredd att ta ansvar för klimatavtalet och undvika handelskrig i världsekonomin. Säkert var det något som irriterade den då nytillträdde Trump.

Nu hoppas han bli den som stjäl showen även om hustrun Melania i sista stund valde att stanna hemma.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE