Nalle Puh hjälpte mig klara krisen

NYHETER

Efter 18 dygn som kidnappad är Anders Salenius fri

Anders Salenius tog ett långt bad.

Sedan sov han.

Och efter det åt han ordentligt och tittade lite på tv.

Så tillbringade han den första dagen i frihet efter 18 dygn som kidnappad av al-Zaidi-stammen i Jemen.

Foto: EPA/PRESSENSBILD
¿Jag är fri¿ Anders Salenius ringde tidigt i går morse hem till frun Birgitta och berättade den stora nyheten. Efter 18 dygn i fångenskap så stod också ett långt bad på listan över saker han ville göra.

Han vilade ut i en privat villa nära staden Marib, ett par timmars bilresa norr om huvudstaden Sanaa. Dit fördes han i gryningen i går morse, beskyddad av den säkerhetsstyrka han under de senaste 18 dagar fruktat för dess villighet att skjuta skarpt med tunga vapen.

Det skedde den första kvällen då kidnapparnas bil jagades och besköts av säkerhetsstyrkor och i går berättade Anders Salenius i Sveriges radios Luncheko:

- Då var det nära att man smutsade ner brallorna från insidan.

Koncentrerade sig på Nalle Puh

Sedan sa han också att hans sätt att klara de 18 dygnen var att tänka på Nalle Puhs aforism: "Man ska inte göra någonting. Och det ska man göra väldigt bra".

Det allra första han gjorde, innan badet, var att ringa hem och tala med sin hustru Birgitta i Varberg.

För Aftonbladet berättade Birgitta Salenius i går morse att det första han sa när han ringde klockan 4 var:

- Hej, det är jag. Jag är fri.

al-Zaidi-stammen avvisade, enligt uppgifter i SvD, i början av veckan ett bud på 500 000 kronor från den jemenitiska regeringen. För att släppa Anders Salenius hade stammen krävt motsvarande 1,25 miljoner svenska kronor. Man krävde också arbetstillfällen för stammedlemmar.

I går medgav en källa inom stammen för SvD:s medarbetare Nils Horner, att "de viktigaste kraven" var tillgodosedda. Det var därför man hade släppt Anders Salenius. Vad detta det "viktigaste" var avslöjade man inte.

Klart är tydligen, att den jemenitiska regeringen betalat för att få Anders Salenius frigiven.

Kidnappning är annars belagt med dödsstraff i Jemen.

I går kväll var det oklart när Anders Salenius kommer att åka hem. Hans dotter Charlotta Salenius Segerström sa i går kväll:

- Vi vet ingenting utan har hela dagen bara varit jätteglada och vi vet att han hör av sig igen när han själv vet någonting mer.

Stannar kanske kvar i Jemen

Till SvD sa Anders Salenius, att han kanske stannar kvar och slutför sitt arbete vid det dieselkraftverk svenska byggföretaget Sweco håller på att bygga nära Sanaa:

- Jag är pensionär, så jag har tid. Och jag har ju åtagit mig det här uppdraget.

Svenska UD planerar dock för hans hemresa. Och hans familj väntar på honom.

Per-Iwar Sohlström