Det är dags att sluta när det är som roligast

NYHETER

Vad nu då, Victoria Dyring, som slutat som programledare för Hjärnkontoret?

Foto: ULF HÖJER

- Jag tyckte redan för ett år sedan att det var dags att sluta. När man varit programledare i fyra år så tycker jag det är dags att förnya programmet och dags för mig att sluta när det är som roligaste.

Vad ska du göra i stället?

– Jag är kvar på SVT och jobbar med att producera barnprogram i stället. Jag ska producera ett nytt program. Jag har länge velat jobba också bakom kameran och nu finns ett bra tillfälle.

Vad har varit roligast med Hjärnkontoret?

- Det är mycket det, det är ett väldigt roligt program. Man blir lika nyfiken som våra tittare. Frågorna vi får från barn är ofta raka, gränsöverskridande och provocerande, det är jättekul.

Du är ung, blond och programledare. Har du drabbats av bimbo-stämpeln?

– Nej, jag har inte stött på det så mycket men det är inte okomplicerat att vara ung och tjej och blond och att möta alla dessa gamla fördomar som finns på hur auktoritet ska vara. På Hjärnkontoret jobbar man medvetet med att försöka hitta kvinnliga forskare, inte bara manliga. Det finns ett kraftigt överskott på manliga proffessorer. Det är precis lika mycket tjejer som killar som frågar.

Vad vet du om din efterträdare Henry Chu?

- Jag vet väldigt lite om honom. Jag vill råda honom att ha så roligt som möjligt på jobbet för det är väldigt kul.

Du har jobbat som spöke på Gröna Lund - berätta!

- Det var ett sommarjobb som jag hade för inte särskilt länge sedan, 1995 tror jag. Det var fyra spöken och jag var en av dem. Jag var utklädd till en hemsk gammal dam med knut och hål i pannan och blod. Det var stundtals väldigt roligt. Det var kul att skrämmas.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Att båten som ska sjösättas snart, funkar.

Annika Sohlander