Frankrike skakas av vinskandal

Publicerad:
Uppdaterad:

Dyrt franskt vin var billigt spanskt

Bourgogne, Frankrikes förnämsta vindistrikt, skakas av en vinskandal.

Tio vinhandlare har satt högsta kvalitetsetikett på surt vin och sålt det för dyra pengar.

Den fina bourgognen har de blandat ut med billigt spanskt vin.

100 000-TALS BUTELJER IFRÅGASATTA Vinhandlarna satte kvalitetsetiketter på surt, dåligt vin och sålde det som dyra franska viner. Fusket har pågått i många år.
Foto: PATRICK BERNARD
100 000-TALS BUTELJER IFRÅGASATTA Vinhandlarna satte kvalitetsetiketter på surt, dåligt vin och sålde det som dyra franska viner. Fusket har pågått i många år.

På de anklagades bänk i Dijon sitter representanter från fyra vinhandlarfirmor. Hittills har totalt tio personer fått förklara sig inför domstol.

- Vi har kontrollerat alla våra viner och handlare. Vi har inga viner som kommer från dessa leverantörer, säger Björn Rydberg, informationschef på Systembolaget.

"En katastrof för Frankrike"

Totalt har 100 000-tals buteljer från vindistriktet med den största prestigen, Bourgogne, fått sitt innehåll ifrågasatt.

Förfalskningarna berör samtliga stora märken i området: Beaune, Pommard, Volnay, Gevrey-Chambertin, Meursault och Nuits Saints Georges.

- Det här handlar om märkesviner. Priserna på ett bourgognevin grand cru ligger från hundra kronor och uppåt.

- Det är en katastrof för Frankrike, säger Björn Rydberg.

Vinhärvan kan svälla. Hittills har några av de förhörda medgivit att de hållit på i två år.

En har medgivit att han fuskat i fem år.

Fusket har skett i flera steg. Ett vin från en sämre årgång har på etiketten hänförts till ett bättre vinår. Enkla bordsviner har kallats grand cru, den högsta kvalitetsbeteckningen.

Spanskt vin har importerats för att dryga ut de franska vinerna.

En del hyggliga bordsviner från Bourgogne till hyfsade priser har i själva verket varit gammalt vin - endast lämpligt till vinägertillverkning.

Anita Hansson

Publicerad: