Så vill vi fira det nya året

Folket vill se kronprinsessan på Skansen

1 av 3 | Foto: JOHNÉR
De flesta svenskarna firar nyår hemma tillsammans med släkt, vänner eller partner, enligt Aftonbladet/Inizios undersökning.
NYHETER

Krister Henriksson blir petad.

I stället vill svenskarna ge kronprinsessan Victoria uppdraget att ­läsa ”Nyårsklockan” från Sollidenscenen på Skansen, enligt en ny undersökning.

– Det vore alldeles förtjusande. Hon symboliserar vårt land på ett magnifikt sätt, ­säger krögarprofilen Carl Jan Granqvist.

Nyår firas bäst med hummer, champagne – och släkt och vänner. Det visar Aftonbladets och Inizios stora undersökning av svenskarnas nyårsplaner. ­Hela 41 procent av deltagarna i opinions­panelen tänker fira in 2018 hemma tillsammans med släkt, vänner ­eller partner. På tallriken ligger skaldjur, eller möjligtvis oxfilé. 

Men krögaren Carl Jan Granqvist har andra planer. För de fjorton gästerna som firar med honom på Saxå bruk vankas det fyrarätters med bland ­annat gåslever, konfiterad anka och Tjinuskikräm.

Franskt bubbel vinner

När det gäller dryck är krögaren och det svenska folket eniga – 37 procent av svenskarna väljer franskt bubbel till tolvslaget och därmed intar champagnen en ohotad förstaplats.

– Det är skojigt att ha något som sätter fart på hjärnan och då synnerligen champagne, för det känns så festligt. Och så får man en liten blodsockerchock. 

Carl Jan Granqvist.

Själv behöver inte Carl Jan Granqvist titta på det tv-sända nyårsfirandet för att få sig en nyårsdikt till livs. På hans firande i Bergslagen läses Tegnérdikten ”Det eviga” och det nya årets rings in med egen klocka i gårdskapellet.

”Förtjusande”

Men att svenskarna väljer kronprinsessan till att läsa lord Tennysons klassiska ­nyårsdikt kan han gott förstå:

– Jag skulle tycka att det var alldeles förtjusande om kronprinsessan läste den. Hon symboliserar vårt land på ett magnifikt sätt och är respekterad av de flesta, säger han.

Så säger man Gott nytt år på olika språk 00:41

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM