Vita huset: ”Fortsatt tryck på Nordkorea”

avOskar Forsberg

NYHETER

Sydkorea föreslår samtal med Nordkorea i nästa vecka efter att Kim Jong-Un sagt att han kan tänka sig att skicka nordkoreaner till vinter-OS.

USA har ännu inte bestämt hur man ställer sig till en nordkoreansk medverkan i OS.

– Vi får återkomma i frågan, sa Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders i dag.

Samtidigt kommer uppgifter om att Kim Jong-Un förbereder ytterligare ett missiltest.

1 av 2 | Foto: REUTERS X02538

Den sydkoreanska regeringen förslår nu samtal med grannen Nordkorea redan i nästa vecka.

Nordkoreaner till OS?

Förslaget kommer efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un sagt att man kan tänka sig att skicka nordkoreaner till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

– Vi hoppas att syd och nord kan sitta ansikte mot ansikte för att diskutera den nordkoreanska delegationens deltagande i Pyeongchang-spelen och andra frågor av ömsesidigt intresse för förbättring av interkoreanska band, säger Sydkoreas enhetsminister Cho Myoung-Gyon, enligt TT.

Under sitt nyårstal var Kim Jong-Un hotfull, men han hade också mjukare inslag där han uttryckte intresse för dialog och medverkan i OS mellan den 9 och den 25 februari.

Sanders: ”Inga besked”

I dag mötte Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders pressen för första gången i år. Hon fick flera frågor om hur Trump ställer sig till mötet mellan Nord och Syd och en eventuell nordkoreansk medverkan i OS.

Sanders kunde emellertid inte lämna något konkret besked.

– Vi får återkomma i frågan, sa hon.

Inte heller Donald Trump är helt klar över vad som kommer att hända.

"Kanske är det goda nyheter, kanske inte – vi får se", skrev han på Twitter efter beskedet.

I stället fokuserade Sarah Huckabee Sanders på presskonferensen att USA:s sanktioner och tryck på Nordkorea.

– Det är oförändrat, sa hon.

Nytt missiltest

Samtidigt kom det i dag uppgifter om att Nordkorea förbereder ytterligare ett missiltest. Amerikanska CNBC News rapporterar att landet ser ut att förbereda ett nytt test och hänvisar till militära källor.

Även CBS rapporterar i dag om ett planerat missiltest. Enligt tv-kanalen ska det finnas tecken på aktivitet i norra Pyongyang där ett annat test tidigare har utförts.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley kommenterade uppgifterna tidigare i dag i ett tal i FN.

– Vi får rapporter att Nordkorea kan komma att genomföra ett test till. Jag hoppas att det inte händer. Men om det gör det måste vi sätta änu hårdare tryck på regimen. Den civiliserade världen måste stå enad och vara uppmärksam på skurkstatens kärnvapenarsenal, sa hon.

Fick också frågor om golf och Iran

Fler ämnen behandlades på dagens presskonferens i Vita huset. Bland annat utvecklingen i Iran och skatter.

Sarah Huckabee Sanders fick också frågor också om president Trumps golfvanor. En reporter frågade hur hans 91 besök på olika golfbanor i år gynnar USA:s politik.

– Presidenten har fått betydligt bättre relationer med flera kongressledamöter efter att ha spelat golf med dem, sa Huckabee Sanders.

Så långt når Nordkoreas missiler 00:56
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Vinter-OS

USA