Ingvar Kamprad död

Kungen om Kamprad: ”En sann entreprenör”

SE OCKSÅ

Det här var Ingvar Kamprad

NYHETER

Nyheten om Ingvar Kamprads död spred sig blixtsnabbt över världen – och hyllningarna strömmade in till Ikea-grundaren.

”Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och Drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation”, skriver kung Carl Gustaf i ett uttalande.

Ikea:s grundare Ingvar Kamprad har gått ur tiden, 91 år gammal. Beskedet från möbeljätten slog ner som en bomb vid lunchtid på söndagen.

Ingvar Kamprad tar emot Konungens medalj 12e storleken i serafimerordens band 2004.

Entreprenören hyllas nu av företagsledare, entreprenörer och politiker både i Sverige och utomlands. Kung Carl Gustaf har uttalat sig med anledning av Kamprads bortgång:

”Ingvar Kamprad var en sann entreprenör, som genom sitt livsverk Ikea bidrog till att föra ut Sverige i världen.

Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och Drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation.

Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går i dag till Ingvar Kamprads familj och vänner”, skriver kung Carl Gustaf i uttalandet.

Även statsministern beklagar beskedet:

– Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal, säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

IKEA-grundaren Ingvar Kamprad vid invigningen av IKEA i Haparanda 2006. Dåvarande Kommunchefen Sven-Erik Bucht gör tummen upp.

Ministervännen: ”Varm och omtänksam”

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var nära vän med Ingvar Kamprad. Han nåddes av dödsbudet under lördagskvällen. I ett långt inlägg på Facebook hedrar han sin kamrat.

”Jag har fått det väldigt sorgliga beskedet att Ingvar Kamprad gick bort sent i går kväll. Jag lärde känna Ingvar i samband med att Ikea etablerade sig i Haparanda och han och hans familj kom att bli väldigt nära vänner till mig och min familj”, skriver Bucht.

Björklund: ”Han var den störste”

Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterar beskedet på Twitter:

”Han var den största svenske entreprenören under efterkrigstiden”.

”En pionjär som förändrat människors vardag. En strävsam, sparsam smålänning som gick från blyertspennor till ett företag med varuhus över hela världen. Ingen svensk är så förknippad med Sverige som Ingvar Kamprad. Vila i frid”, twittrar Centerledaren Annie Lööf.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson twittrar om dödsbudet.

”En av Sveriges främsta entreprenörer har gått ur tiden. Tack Ingvar Kamprad för det du gjort för Sverige”, skriver han.

– Det är en människa som betytt väldigt mycket för svenskt näringsliv och design i Sverige och det som i dag är en väldigt stor svensk export så det är klart att det här är en dag då våra tankar går till de som sörjer närmast.

– Det är en av de absolut största entreprenörerna i både den svenska historien och i världen som har gått bort. Hans kreation Ikea har betytt oerhört mycket inte minst när det gäller bilden av Sverige utåt, säger samordningsministern Ibrahim Baylan.

”Erövrade världen och satte Sverige på kartan”

Svenskt Näringslivs ordförande Fredrik Persson betonar Kamprads bidrag till Sveriges välståndsutveckling:

"Ingvar Kamprad var en av våra allra främsta entreprenörer någonsin. När jag träffade honom i somras var han lika engagerad som alltid. Ingvar Kamprad erövrade världen med sin företagsidé och satte Sverige på världskartan. Han visade vad som är möjligt och inspirerade många andra", skriver han i ett mejl till TT.

Entreprenören Gudrun Abascal säger i en intervju med Aftonbladet TV att närvaron bland de anställda utmärkte Ingvar Kamprad.

– Jag är bestört, säger hon, och fortsätter:

– Jag beundrar honom för allt hans mod. Han har gått sin egen väg och alltid trott på kunden. Han var alltid närvarande även på golvet, vilket är ovanligt i dag. Det är en stor del av hans framgång.

Haft en stark symbolisk betydelse för Ikea

Sara Kristoffersson, författare till boken ”Ikea - en kulturhistoria” har analyserat den mediala bilden av Kamprad och Ikea.

– Den nationella profilen är inte något som funnits med från början, det är något som skapats under 70-talet och framåt. Ikea har dragit nytta av Sverige och Sverige av Ikea, säger hon i en intervju med Aftonbladet TV.

Ekonomijournalisten Stellan Björk har bevakat Ikea och skrivit två böcker om Ingvar Kamprad. 

– Han var ett föredöme.

– Vår relation har varit väldigt bra, men blev lite ansträngd på slutet. Jag och min medförfattare var i den sista boken inne på ett område som inte riktigt föll i god jord.

Stellan Björk beklagar Kamprads bortgång.

– Han var en stor favorit för mig.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ingvar Kamprad död

LÄS VIDARE

Ingvar Kamprad är död – Ikeas grundare blev 91 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Kamprad död

Ingvar Kamprad

Ikea

Stefan Löfven

Jan Björklund

Annie Lööf

Sven-Erik Bucht