Trumps tal – ord för ord

Donald Trump svors under kvällen in som USA:s 45:e president. Här är talet han höll under ceremonin, översatt av Petter Larsson.

Överdomare Roberts, president Carter, president Clinton, president Bush, president Obama, andra amerikaner och människor i världen, tack.

Vi amerikanska medborgare är nu förenade i en stor nationell insats för att återuppbygga vårt land och återställa dess löfte till hela vårt folk.

Tillsammans så kommer vi att bestämma riktning för USA och världen under många, många år framöver. Vi kommer att möta utmaningar. Vi kommer att möta svårigheter, men vi kommer att få jobbet gjort. Vart fjärde år samlas vi på dessa trappsteg för att genomföra ett ordnat och fredligt överförande av makt. Och vi är tacksamma president Obama och första dam Michelle Obama för deras graciösa stöd under denna övergång. De har varit fantastiska. Tack.

Dagens ceremoni har dock en väldigt speciell innebörd, eftersom vi i dag inte bara överför makt från en administration till en annan, eller från ett parti till ett annat, utan vi för över makt från Washington DC. Och ger den tillbaka till er, folket.

Alltför länge har en liten grupp i vårt lands huvudstad skördat frukten från regeringen medan folket har fått stå för kostnaden. Washington blomstrade, men folket fick inte ta del av rikedomen. Politikerna frodades, men jobben försvann och fabrikerna stängde. Etablissemanget skyddade sig själva men inte detta lands medborgare. Deras segrar har inte varit era segrar. Deras triumfer har inte varit era triumfer och medan de firat i vår nations huvudstad så fanns det inte mycket att fira för de familjer som hade det svårt över hela vårt land.

Allt detta förändras just här och just nu, för denna stund är er stund. Den tillhör er. Den tillhör alla samlade här i dag och alla som ser på över hela USA. Detta är er dag. Detta är ert firande. Och detta, Amerikas förenta stater, är ert land.

Vad som verkligen betyder någonting är inte vilket parti som styr vår regering, utan huruvida vår regering styrs av folket. Den 20 januari 2017 kommer att bli ihågkommen som dagen då folket började styra i denna nation igen. Detta lands bortglömda män och kvinnor kommer inte mer att glömmas bort.

Alla lyssnar på er nu, ni kom i tiotals miljoner för att bli en del av en historisk rörelse, i ett slag som världen aldrig tidigare sett. I denna rörelses kärna finns en avgörande övertygelse om att ett land finns till för att tjäna sina medborgare. Amerikaner vill ha bra skolor för sina barn, säkra grannskap för sina familjer och bra jobb för sig själva.

Detta är rättvisa och rimliga krav från rättfärdiga människor och en rättfärdig allmänhet. Men för alltför många av våra medborgare så existerar en annan verklighet. Mödrar och barn fångade i fattigdom i våra storstäder, sönderrostade fabriker, utspridda som gravstenar över vår nations landskap, ett utbildningsystem som är fyllt till bredden med pengar men som berövar våra unga och vackra studenter all kunskap. Och kriminaliteten och gängen och drogerna som har stulit alltför många liv och berövat vårt land på så mycket outnyttjad potential.

Detta amerikanska blodbad slutar just här, och slutar just nu.

Vi är en nation och deras smärta är vår smärta. Deras drömmar är våra drömmar och deras framgång kommer att bli vår framgång. Vi delar ett hjärta, ett hem och ett glimrande öde. Den ämbetsed jag tar i dag är en ed av trohet till alla amerikaner. Under flera decennier har vi berikat den utländska industrin på bekostnad av den amerikanska industrin, subventionerat andra länders arméer samtidigt som vi tillåtit en väldigt sorglig reducering av vår egen militär.

Vi har försvarat andra nationers gränser samtidigt som vi vägrat att försvara våra egna. Och spenderat biljoners biljoner dollar utomlands när USAs infrastruktur har hamnat i förfall och förmultning. Vi har gjort andra länder rika medan välståndet, styrkan och förtroendet för vårt land har försvunnit bort mot horisonten.

En efter en har fabrikerna bommat igen och lämnat våra vidder utan en endaste tanke på dessa miljontals amerikanska arbetare som lämnats kvar. Vår medelklass välstånd har slitits från deras hem och sedan omfördelats över hela världen. Men det är det förflutna och nu blickar vi bara mot framtiden.

Vi som samlats här i dag utfärdar en ny förordning som kommer att höras i varje stad, i varje utländsk huvudstad, och i varje maktens sal. Från och med denna dag så kommer en ny vision att styra vårt land. Från och med denna dag så kommer det endast att vara USA främst, USA främst. Varje beslut om handel, om skatter, om invandring, om utrikesfrågor kommer att tas för att gynna amerikanska arbetare och amerikanska familjer. Vi måste skydda våra gränser från att de som härjar i andra länder skapar våra produkter, stjäl våra företag och förstör våra jobb.

Skydd kommer att leda till en stor framgång och styrka. Jag kommer att kämpa för er med varje andetag i min kropp. Och jag kommer aldrig någonsin att göra er besvikna.

USA kommer att börja vinna igen, vinna som aldrig någonsin. Vi kommer att ta tillbaka våra jobb. Vi kommer att ta tillbaka våra gränser. Vi kommer att ta tillbaka vårt välstånd. Och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar.

Vi kommer att bygga nya vägar och motorvägar och broar och flygplatser och tunnlar och järnvägar över hela vårt underbara land. Vi kommer att ta vårt folk från bidrag och tillbaka till arbete, och återuppbygga vårt land med amerikanska händer och amerikanskt arbete.

Vi kommer att följa två enkla regler; köpa amerikanskt och anställa amerikanskt. Vi kommer att söka vänskap och välvilja hos världens länder, men vi gör det med insikten att det är alla nationers rätt att sätta sina egna intressen främst. Vi försöker inte att påtvinga vår livsstil på någon utan snarare låta den upplysa andra som ett exempel. Vi kommer att lysa så att alla andra kan följa efter.

Vi kommer att förstärka gamla allianser och skapa nya och ena den civiliserade världen mot radikal islamistisk terrorism, som vi kommer att utplåna från jordens yta.

I grunden av vår politik kommer det att finnas en total lojalitet till Amerikas förenta stater och genom vår lojalitet till vårt land så kommer vi att återupptäcka vår lojalitet gentemot varandra.

När du öppnar ditt hjärta för patriotism så finns det inget utrymme för fördomar. Bibeln berättar för oss om hur bra och trevligt det är när guds folk lever tillsammans i enighet. Vi måste tala öppet från våra sinnen, debattera våra meningsskiljaktigheter ärligt, och alltid sträva efter solidaritet. När Amerika är förenat är Amerika helt ostoppbart.

Det borde inte finnas någon rädsla. Vi är skyddade och vi kommer alltid att vara skyddade. Vi kommer att skyddas av de stora männen och kvinnorna i vår militär och brottsbekämpning. Och viktigast av allt, vi kommer att skyddas av gud.

Slutligen så måste vi tänka stort och drömma ännu större. I USA så förstår vi att en nation bara är så stark som den strävar efter att vara. Vi kommer inte längre att tolerera politiker som är mycket snack och lite verkstad, som alltid klagar men aldrig gör någonting åt det.

Tiden för tomt prat är över. Nu är åtgärdernas timme slagen. Tillåt ingen att säga att det inte kan göras. Ingen utmaning kan matcha USAs hjärta och kamp och anda. Vi kommer inte att misslyckas.

Vårt land kommer att växa och frodas igen. Vi står vid födelsen av ett nytt millennium, redo att lösa rymdens mysterier, att befria jorden från sjukdomselända och utveckla morgondagens energier, industrier och teknologier.

En ny nationell stolthet kommer att resa oss, lyfta vår blick och läka sprickorna mellan oss.

Det är dags att minnas den gamla visdom som våra soldater aldrig kommer att glömma, att oavsett om vi är svarta eller bruna eller vita, så blöder vi alla samma röda patriotiska blod.

Vi har alla samma fantastiska friheter. Och vi hälsar alla samma mäktiga USA-flagga.

Och oavsett om ett barn är fött i de urbana utkanterna av Detroit eller i Nebraskas vindpinade slätter så ser de samma natthimmel. De fyller sina hjärtan med samma drömmar och de genomsyras av samma livsluft av samma allsmäktige skapare.

Så till alla amerikaner i varje stad, i när och fjärran, stor eller liten, från berg till berg, från hav till hav, lyssna på dessa ord; ni kommer aldrig att ignoreras igen.

Er röst, era hopp och era drömmar kommer att definiera vårt amerikanska öde. Och ert mod, godhet och kärlek kommer för evigt at leda oss på vägen.

Tillsammans så kommer vi att göra Amerika starkt igen. Vi kommer att göra Amerika välbärgat igen. Vi kommer att göra Amerika stolt igen.

Vi kommer att göra Amerika säkert igen. Och ja, tillsammans, så kommer vi att göra Amerika bra igen. Tack. Gud välsigne er. Och gud välsigne Amerika.

Tack. Gud välsigne Amerika.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN