Folkstorm mot Agria – sponsrar räv-SM

1 av 4 | Foto: TT/Privat
Djurvänner tycker det är motsägelsefullt att Agria djurförsäkring sponsrar räv-SM då deras vision är att skapa trygghet och ett friskare samhälle för djur.
NYHETER

I början av februari arrangeras räv-SM på Gotland, en tävling där hundar bedöms i deras förmåga att jaga räv.

Nu rasar djurvänner över hela landet mot att en av tävlingens huvudsponsorer är djurförsäkringsbolaget Agria.

– Det finns värre saker än att dö och det är att tro att man ska dö, säger Sarah Siverman.

Den 10 och 11 februari arrangeras räv-SM på Gotland, en tävling där hundrasen stövare släpps ut i markerade områden för att jaga räv i 90 minuter och slutligen bli bedömda efter kriterier som följsamhet och drevsäkerhet. Det som driver djurvänner till vansinne är att Agria djurförsäkring, vars vision är att ”skapa trygghet och ett friskare samhälle för djur”, är en av huvudsponsorerna.

– Jag har både hundar och katter försäkrade hos Agria, det var verkligen inte det här jag ville att mina pengar skulle gå till, säger Sarah Siverman, en av de som blivit upprörda.

Agria säger att de har ett övergripande samarbete med Svenska stövarklubben och därför är sponsorer till deras aktiviteter.

– Ja, bland annat till detta jaktprov. Och det är inte som en brittisk rävjakt, där en hord av hundar jagar en räv. Det här är ett prov där inga rävar skjuts eller sätter livet till, säger Pernilla Melander, presstalesperson hos Agria Djurförsäkring.

Kritiken haglar på Facebook

Men på Facebook visas bilder på jägare med döda rävar i nävarna, vilket gör att många uppmanar till bojkott mot Agria.

”Deras försvar är att rävarna inte dödas. Att det är bevisat att rävar har blivit så stressade så de kräks upp sina egna inälvor är tydligen totalt ointressant”, skriver en person på Facebook.

Och Björn Pettersson, som också engagerat sig på Facebook säger att Agrias sponsring av räv-SM bevisar att de endast bryr sig om vissa djur.

– Agria säger att de vill skapa trygghet. Men för vem? Även om individerna inte avsiktligt dödas under den här tävlingen återspeglar Agria en syn om att vissa får utsättas för obehag och lidande för nöjes skull. Det finns inga garantier för att hundarna inte biter. Precis som katt och hund kan rävar känna lidande. Varför älska den ena och jaga den andra, frågar han.

”Förstår att man kan bli upprörd”

Men Agria hävdar fortfarande att syftet inte är att räven ska dö, utan träna hundarna till att hjälpa till vid jakt, exempelvis vid smittspridning.

– Jag förstår att man kan bli upprörd av tanken på en jagad räv, men man ska komma ihåg att vilda djur lever mer utsatt, säger Pernilla Melander, presstalesperson på Agria djurförsäkring.

Fast för Sarah och många med henne, spelar det ingen roll.

– Det är fortfarande inte okej att syftet inte är att döda rävarna. Jag tror inte Agria vet hur stressen kan påverka rävarna, om det ger livshotande skador eller leder till att de avlider. Det finns värre saker än att dö och det är att tro att man ska dö, säger Sarah.

Djurens rätt har också engagerat sig i debatten och menar att det är oacceptabelt att rävar utsätts för den här typen av tävling där jakt blir till underhållning.

– Vi har pratat om det här i våra kanaler och det är många av våra medlemmar som har hört av sig till oss. Det vi kan säga är ju att det bästa är att som kund till Agria visa sin ståndpunkt och tycka till, säger Moa Richter Hagert, presstalesperson på Djurens rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM