Regeringen säger blankt nej till statistik om brottsmisstänktas ursprung

Justitieminister Morgan Johansson efter debatten mellan Mattias Karlsson och Jerzy Sarnecki i SVT Agenda i går kväll: Behövs ingen ny statistik.
Justitieminister Morgan Johansson efter debatten mellan Mattias Karlsson och Jerzy Sarnecki i SVT Agenda i går kväll: Behövs ingen ny statistik.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger blankt nej till att föra statistik över brottsmisstänktas ursprung.

I en intervju med SVT på måndagen förklarar han varför:

– Den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, säger Morgan Johansson.

Både företrädare för Sverigedemokraterna och Centerpartiet har argumenterat för att Brottsförebyggande rådet, Brå, ska få i uppdrag att ta fram ny statistik om brottsmisstänktas ursprung.

I går debatterades frågan i SVT:s "Agenda" - men justitieminister Morgan Johansson ville varken kommentera saken för "Agenda" eller Aftonbladet.

I stället hänvisade hans stab till ett uttalande i riksdagen där han förklarar varför det inte är aktuellt med en ny undersökning av kopplingen - som utreddes senast för 11 år sedan.

Säger blankt nej

Men på måndagskvällen kom Morgan Johansson med en ny kommentar där han säger blankt nej till statistiken som efterfrågas av delar av oppositionen.

– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT.

”Kommer gå bra”

Att ny statistik skulle behövas mot bakgrund av det gångna årets flyktingström med många ensamkommande ungdomar håller han inte med om.

– Det här gäller för den gruppen också. Jag tror att det kommer att gå väldigt bra för de allra flesta av dem, säger Morgan Johansson.

Publisert: