Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trumps svar efter CIA-bråket: Det är medias fel

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Här är Donald Trumps motdrag efter de hårda angreppen mot USA:s underrättelsetjänst.

Under sin första arbetsdag som president besökte Trump CIA. Då gav han medierna skulden för bråket – genom att komma med falska anklagelser.

– Journalister är bland de mest oärliga människorna på jorden, säger Donald Trump.

USA:s nya president har ett omvittnat ombytligt humör. Det fick världen ett nytt bevis för på lördagen.

I månader har Donald Trump kritiserat de amerikanska underrättelsemyndigheterna. Men icke desto mindre valde han att förlägga det första myndighetsbesöket som president till CIA.

”POTUS ska besöka CIA i eftermiddag. Det är helt fullt, med fler än 300 deltagare. Roligt att få tacka de män och kvinnor i vår underrättelsetjänst”, skrev Vita husets pressekreterare Sean Spicer på Twitter.

Dömer ut journalister

Inför de CIA-anställda sa Donald Trump att han stöttar dem till ”1 000 procent” – och att bråket är mediernas fel.

– Journalisterna är några av de mest oärliga människorna på jorden. De har fått det att verka som att jag har något sorts gräl med er. Det var därför jag ville göra detta till mitt första stopp.

Därefter pratade presidenten om hur orättvist media har beskrivit antalet åskådare under fredagens installation.

– Det var packat ända bort till Washingtonmonumentet, påstod Trump.

Detta trots att det finns gott om flygbilder som visar att det faktiskt var ganska gott om plats på National Mall.

Han avslutade med en kärleksförklaring till CIA.

– Jag älskar er, jag respekterar er, det finns ingen jag respekterar mer. Vi kommer att börja vinna igen, och ni kommer att leda angreppet.

”Lever vi i Nazityskland”

Under valrörelsen attackerade Donald Trump underrättelse-myndigheterna som en del av ett etablissemang som ville honom illa. Den kritiken fick förnyad kraft i samband med att uppgifterna om den ryska spionrapporten spreds över världen. Trump gav myndigheterna skulden för att ha läckt rapporten, och liknade det han blev utsatt för vid situationen i Nazityskland.

Intelligence agencies should never have allowed this fake news to "leak" into the public. One last shot at me.Are we living in Nazi Germany?

CIA-chefen: ”Skandalöst”

Presidentens angrepp fick avgående CIA-chefen John Brennan att reagera.

– Vag jag finner skandalöst är att jämställa underrättelsetjänsten med Nazityskland. Jag finner det kränkande och det finns ingen grund för herr Trump att rikta anklagelser mot underrättelsetjänsterna för att ha läckt information som redan fanns tillgänglig för allmänheten, sa han i en intervju med Fox News.

Enligt Brennan kan Trumps twittrande hota den nationella säkerheten i USA:

– Det handlar om mer än herr Trump. Det handlar om Amerikas förenta stater.

Bara timmar efter intervjun svarade Donald Trump på Twitter. Då anklagade han John Brennan för att ha läckt rapporten.

”Titta bara på Syrien (röda linjen), Krim, Ukraina och upprustningen med ryska kärnvapen. Inte bra! Var detta läckan till falska nyheter?”

Donald Trump har utnämnt kongressledamoten Mike Pompeo till ny chef över CIA. Han har dock ännu inte godkänts av senaten.

much worse - just look at Syria (red line), Crimea, Ukraine and the build-up of Russian nukes. Not good! Was this the leaker of Fake News?

Oro bland spioner

Samtidigt finns en oro bland de anställda i USA:s underrättelsetjänst över att allierade länder kommer att dela med sig av mindre information med Trump i Vita huset.

Orsaken är den nyblivna presidentens positiva uttalanden om Rysslands president Vladimir Putin. Dessutom har flera av hans utsedda ministrar nära kopplingar till den ryska regeringen.

– Om det blir en känsla av att vi myser med regimer som Vladimir Putins Ryssland så kan det ha en avkylande effekt på relationen med andra länder, säger en högt uppsatt person i Obama-administrationen, till Politico.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Spionrapporten om Trump – på 30 sekunder

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

CIA

John Brennan

Vladimir Putin