Trump hyllar brexit – och sågar Merkel

”Hon har begått ett extremt katastrofalt misstag”

avMartin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

Brexit är ”en bra grej”, Nato är ”föråldrat” och vi bör kunna lita på Vladimir Putin. Det säger Donald Trump till brittiska The Times och tyska Bild i sin första europeiska intervju efter presidentvalet.

Han sågar också Angela Merkels flyktingpolitik:

– Jag tycker att hon har begått ett extremt katastrofalt misstag.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump på söndagen.

Flyktingkatastrofen var droppen som fick bägaren att rinna över för Europa, enligt Donald Trump. Brittiska The Times och tyska Bild är de första europeiska medierna som intervjuar honom sedan det stod klart att han blir USA:s nästa president.

– Folk och länder vill ha sin egen identitet. Storbritannien ville ha sin egen identitet, säger Trump, som misstänker att britterna inte hade röstat fram brexit om det inte vore för ”alla problemen som följer med flyktingar”.

USA:s näste president säger att britternas utträde ur EU kommer att ”visa sig vara en bra sak” – och förutspår att fler länder kommer att följa efter.

– Om flyktingar fortsätter att välla in i olika delar av Europa tror jag att det kommer bli svårt att hålla ihop det för folk är väldigt arga.

Kritiserar Merkel

När Donald Trump talar om flyktingkrisen vänder han sig mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

– Jag upplevde henne som bra, en bra ledare. Men jag tycker att hon har begått ett extremt katastrofalt misstag, nämligen genom att släppa in alla dessa illegala i landet.

När det var som hårdast tryck vid flera Balkanländers gränser fattade Angela Merkel beslut om att välkomna alla flyktingar från Syrien. Upp emot en miljon människor, varav en stor del syrier, kom till Tyskland under år 2015.

Men man kan inte veta vilka alla är eller var de kommer ifrån, säger Trump, och använder lastbilsdådet i Berlin i december som ett exempel.

– Folk vill inte att annat folk kommer till deras land och förstör det och, ni vet, i mitt land kommer vi att ha väldigt säkra begränsningar från min första dag i ämbetet.

”Nato föråldrat – men viktigt”

Han får frågan vem han litar mest på: Angela Merkel eller Vladimir Putin?

– Först och främst litar jag på båda, men låt oss se hur länge det varar. Det kanske inte varar så länge.

Trump säger sig förstå de östeuropeiska ländernas oro för ett ryskt hot. Men han konstaterar samtidigt att Nato har problem. att militäralliansen är ”föråldrad”.

– För det första är den föråldrad eftersom den är utformad för många, många år sedan. För det andra betalar länder inte vad de ska betala, säger han, men tillägger:

– Nato är väldigt viktigt för mig.

Vill se färre kärnvapen

Det ryska ingripandet i Syrien var ”väldigt dåligt” – men USA borde ha gjort något tidigare, säger Trump. När det gäller sanktionerna mot Ryssland ger han en vink om att det kan bli förhandlingar:

– Å ena sidan tycker jag att det skulle kunna finnas betydligt färre kärnvapen och att de skulle kunna bli betydligt färre, det är en sak. Men sedan finns de här sanktionerna och Ryssland lider av dem. Men jag tror att det kan finnas många saker som kan gynna många människor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

EU

Nato

Tyskland

USA

Brexit