Folkomröstningen i Katalonien

EU: Fake news om Katalonienkrisen ökar

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Nu varnar EU för fake news från Ryssland i samband med Kataloniens självständighetskamp.

Victor Boștinaru, vice ordförande för den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet, menar att det finns bevis på att Ryssland har blandat sig i den pågående krisen i Kataloninen, rapporterar The Telegraph.

East Stratcom Task Force, EU:s grupp för att upptäcka och motverka ryska attacker mot EU, rapporterar att det skett en ökning av kampanjer med syfte att försvåra krisen i Katalonien.

Rumänen och vice ordförande för den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet Victor Boștinaru, kritiserar ryska medier med mål att försvaga EU, som hittills har stöttat den spanska regeringen i frågan.

– Vi får inte vara naiva, bakom dessa ord och slogans till stöd för självständigheten finns dolda avsikter, säger han enligt The Telegraph.

East Stratcom Task Force har sammanställt en rapport med flera exempel över hur sajter som till exempel Sputnik publicerar falska nyheter om Katalonien. Det ska röra sig om nyheter som att ögruppen Balearerna också vill förklara sig självständigt från Spanien.

Befinner sig i Belgien

Den före detta regionpresidenten Carles Puigdemont och fyra av hans ministrar befinner sig sedan en tid i exil i Belgien i väntan på ett beslut om överlämning till Spanien.

Åtta medlemmar av den katalanska kabinetten har häktats av åklagare i Madrid och under lördagen demonstrerade cirka 750 000 personer i protest mot frihetsberövandena.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är fejkade videon med Obama – ser du felen?

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Carles Puigdemont

Ryssland