Drömde att sambon var ett vildsvin som skulle slaktas

Kvinna gick till knivattack

avAdam Westin

NYHETER

En 52-årig kvinna frias för mordförsök på sin sambo.

I rätten förklarar hon den våldsamma knivattacken med att hon befann sig i ett drömlikt tillstånd, påverkad av sömntabletter.

”Hon befinner sig i hennes gammelfarmors vardagsrum och på en sommaräng ligger ett vildsvin. Vildsvinet ska slaktas”, återges i domen.

Händelsen utspelade sig i augusti, och uppmärksammas i Dagens Juridik.

I början av oktober kom domen i Södertörns tingsrätt, där rätten friar den 52-åriga kvinnan för mordförsök på sin sambo.

Mannen låg och sov när kvinnan gick till attack med en kniv. Han ska ha fått allvarliga skador över hals och armar.

”På en sommaräng ligger ett vildsvin”

Den 52-åriga kvinnan har under rättegången berättat att hon befunnit sig i ett drömlikt tillstånd, och att hennes minnesbilder från händelsen är fragmentariska.

Direkt efter händelsen uppgav kvinnan till polisen att hon skurit sambon i halsen, och ska ha sagt; ”jag vet inte varför, han var som ett vildsvin”.

Rätten återger kvinnans berättelse:

”Hon befinner sig i hennes gammelfarmors vardagsrum och på en sommaräng ligger ett vildsvin. Vildsvinet ska slaktas. Hon skulle stycka vildsvinet. En röst bakom henne säger 'kom igen, ett, två, tre'”.

Anses inte ha haft uppsåt

Kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning, enligt den rättspsykiatriska undersökningen. Hon ska ha tagit mediciner mot bland annat sömnbesvär före attacken.

Sambon har uppgett att kvinnan var förbryllad och förtvivlad efter gärningen. Han har uppfattat det som att 52-åringen inte haft kontroll över situationen.

Enligt åklagaren har kvinnan ändrat sina uppgifter mellan förundersökningen och rättegången.

Men tingsrätten bedömer att det inte går att fastslå att kvinnan strax före eller under händelsen blivit medveten om att det var en människa – och inte ett vildsvin – som hon angrep.

Den 52-åriga kvinnan anses inte ha haft uppsåt att mörda sin sambo, och frias helt.

Åklagaren har överklagat den friande domen till Svea hovrätt.

Så har brottsstatistiken förändrats genom åren 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Juridik

Vildsvin