Veronica hjälpte gråtande tjej – misshandlades

NYHETER

Veronicas kväll slutade med bruten näsa efter att hon försökt att trösta en tjej som blivit trakasserad av ett killgäng.

– Jag minns att jag fick flera slag. Men sen minns jag inte så mycket, säger hon.

1 av 2 | Foto: Privat
Veronica misshandlades när hon hjälpte gråtande tjej.

Natten mot söndagen var Veronica och hennes kompisar på väg till restaurangen Kebabkungen i centrala Stockholm. Där såg de en tjej stå och gråta, enligt Veronica verkade hon väldigt upprörd. Runt henne stod ett gäng killar och stämningen ska ha varit hätsk.

– Jag gick fram direkt till henne för att fråga vad som hänt.

Tjejen berättade att hon och hennes vän stått och pratat om feminism utanför stället varav killarna hade lagt sig i och börjat reta och håna dem. De hade gått på hårt och till slut hade tjejen börjat gråta då hon blev förtvivlad.

– Jag tröstade henne.

Tjejens pappa ringde och först svarade hon inte – men till slut gjorde hon det. Då kom de överrens om Veronica skulle vänta där med kvinnan tills han kunde komma och hämta sin dotter.

”Fick röntgas och sys”

Medan Veronica försökte att ta hand om tjejen såg hon hur en av killarna ställde sig bakom tjejen och närmade sig henne.

– Jag gick fram och sa att nu får du gå härifrån och la mina händer på hans axlar – då gav han mig ett knytnäveslag i ansiktet. Jag minns att jag fick flera slag. Men sen minns jag inte så mycket.

Killarna lämnade till sist platsen. Veronica fick tvätta av sitt blod. Efter att hon sett till att tjejen var på väg till sin pappa åkte hon till sjukhuset. Där fick hon vara i nio timmar.

– Jag fick röntgas och sys. Efter det åkte jag hem. Jag hade även fått en fraktur i näsan som jag precis har rättat till.

Vill att vittnen hör av sig

Hon har polisanmält händelsen – polisen har rubricerat händelsen som misshandel. Och Veronica skulle vilja att personer som såg det hela hör av sig till polisen.

– Jag fick ju en mindre hjärnskakning och minns inte vilka som var där.

Veronica vill lyfta hur skevt det är att man kan råka ut detta.

– Det här handlar om hela problematiken, att det här faktiskt händer. Att man går in och visar civilkurage och då blir misshandlad, säger hon.

Hon tycker dock, trots att situationen var skrämmande, att det är vikigt att vi visar civilkurage i dessa tider.

– Civilkuraget är så viktigt idag, att man gör vad man kan. Även om det handlar om mindre saker. Alla kan göra något, det är viktigt att man försöker – jag vill att händelsen inspirerar till mer civilkurage.