Sverige går mot en bristvinter

Elen kan stängas av, vattnet håller på att ta slut och inga svenska tomater.

Det är vad svenskarna står inför i vinter – kombinerat med en tunnare plånbok.

– Den dyrare matkassen är svårast att komma ifrån, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Klimatförändringar och sanktionerna mot Ryssland är stora faktorer till varför Sverige nu riskerar en allvarlig bristvinter inom flera områden.

Bland annat vatten.

Under de senaste åren har klimatförändringar med varma somrar, mindre snömängder på vintrarna och mindre snösmältning gjort att grundvattnet inte byggts upp till vintern, förklarar Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.

– Vi är lite bekymrade. Om det inte kommer några stora förändringar med mer nederbörd eller mycket snö, så kommer vi ha byggt upp ytterligare mer brist till nästa år, säger Dalhielm.

Som säger att konsekvenserna kan ställa samhället inför svåra val:

– Vem har rätt att ta ut vatten? Om vi hamnar i en bristsituation, att det inte finns tillräckligt. Det kan resultera i att man måste prioritera. Det här sjukhuset är lite viktigare än denna industrin, till exempel.

En vinter i mörker

Vi står inte bara inför en vinter med vattenbrist. Till följd av att stoppet på Ringhals 4 förlängs till den 31 januari nästa år ökar nu risken ytterligare för effektbrist i det svenska elnätet i vinter.

Elen kan komma att stängas av i vinter och elpriserna kommer sannolikt att gå upp rejält.
Elen kan komma att stängas av i vinter och elpriserna kommer sannolikt att gå upp rejält.

För första gången i Sverige kan det nu krävas att elen stängs av i kortare perioder.

– Det vi ser är att när vi som bäst behöver importera el finns den kanske inte att tillgå. Vi har alltså gått från en situation där vi har bedömt att risken för effektbrist har gått från låg till reell risk. Det innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

”Inga svenska tomater och gurkor”

Och elbrist kan ge ringar på vattnet.

Landets lantbrukare är till exempel några som skulle påverkas kraftigt.

– Om elen skulle stängas av, det skulle få dramatiska effekter. För animalieproduktionen, det blir ju en djuromsorgsfråga. Så det bör ingå i det som klassas som samhällsviktigt om det blir så, säger Palle Borgström, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Förutom avstängd el har de osäkra elpriserna i höst och vinter dessutom resulterat i att flera producenter inom växthusbranschen har beslutat för att hålla stängt i vinter.

– Det märks direkt på att vi inte kommer ha svenska tomater och gurkor, vi får förlita oss på import, säger Borgström.

”Utgiftssmäll”

Med högre priser på el, livsmedel och drivmedel kan även många svenskars plånböcker bli tunnare. SEB varnar för en utgiftssmäll.

En genomsnittlig tvåbarnsfamilj boendes i villa kommer att få en ökning med 80 000 kronor i år, jämfört med förra året. Däremot kan var i landet man bor väga in.

– Det är en stor skillnad om du är en tvåbarnsfamilj i södra Sverige eller om du bor i norra Sverige. Det blir lite jobbigare i söder, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Alla kommer inte åka på alla utgiftssmällar samtidigt, menar Fernández. Men det är en post som är svår att undvika.

– Den dyrare matkassen är svårast att komma ifrån. Studenter, pensionärer och barnfamiljer, det kommer påverka alla samhällsnivåer.

Råden till allmänheten

Så vad ska allmänheten tänka på inför den rådande bristvintern?

Américo Fernández ger ett, enligt han själv, inte så upplyftande råd.

– Stresstesta din ekonomi. Identifiera var du är mest ekonomiskt sårbar. Är det rörlig boränta, elavtalet eller kanske alldeles för mycket på matkassen? Om man identifierar det så är det mycket lättare att ta till verktygen för dra åt i plånboken.

Energifrågan och vattenfrågan går hand i hand, enligt Pär Dalhielm. Nattetid, blir det mindre belastning på både energi- och vattenproduktionen.

– Privatpersoner måste ta sitt ansvar att inte slösa vatten. Tvätta på natten, stäng av kranen när man borstar tänderna och samla regnvattnet.

När det kommer till livsmedel så anser Palle Borgström att man ska anpassa sig efter tillgången.

– Men det är bra med en buffert hemma. Det har ju till och med myndigheterna uppmanat till.

Hur tänker du i bristtider?

Skriv inlägg
 • Stefan Sköld

  Nu stänger vi chatten för denna gång. Tack så mycket för era inlägg!

 • Jag brygger kaffe direkt i min mugg.. Vatten vatten kokare

  Lena Norrby
 • Sensorstyrda lampor. Gärna batteridrivna.

  EL
 • Jag har bytat ut min 20 år gamla kyl och frys till en ny mycket energisnålare.

  Alexander
 • Installera fjärrvärme om du kan

  Tomas
 • Tänker mest på den industri som behöver el. Går det inte runt kommer den ju lägga ner. Vilket kommer drabba arbetarna..

  Anders
 • Jag har slutat äta kött. Det går åt mycket mer energi i produktionen av kött än den mängd vegetabilier som krävs för att bli lika mätt. Tänker på kommande generationer. Gott är det också!

  Karl
 • Morotsbiffar istället för pannbiffar.

  Torktumlaren får stå oanvänd.

  Isa
 • Affärena behöver inte vara öppna så länge stäng dem kl 18 som de gjorde förr.

  Yvonne
 • Släng inte mat

  Käka upp den

  Micke
 • I morgon åker jag kollektivt, är aldrig numera på resor, har det bra hemma och pengarna växer på kontot till mat och el, så här finns det en buffert.🍉🥕🍝🚌🚂

  Wiola
 • Mikrar kaffe på kvällen av det som blir över på dagen☕️☕️☕️ många skriker rakt ut när jag säger det, men herregud kaffe är kaffe oavsett om jag mikrar el inte! Där spar man lite☕️☕️☕️👍

  Li
 • Ska ha maten på balkongen när det blir kallare. Då stänger jag av kylen

  Sivan
 • Vi har börjat slå av infravärmen på uteplatserna när vi åker hem från något av våra fritidshus :) Det kommer nog att göra lite skillnad iaf !

  Tb
 • Har köpt en renpäls

  Jens Lund
 • Kunde ju släcka några serverhallar med, har vi ens råd att tramsa med bitcoin och facebook i norra Sverige? Om inte annat av miljöskäl. Är ju bara skräp som kommer ut av de.

  Jocke
 • Kan inte sälja bilen... bor på landet med urusla bussförbindelser... men dock försöker jag handla efter jobbet så man slipper åka extra

  Lillasyster
 • Sluta bo i stora hus som värms upp med el. Lägenhet med fjärrvärme är modellen. Den ständigt ökande boytan per person kanske inte är hållbar i längden. Villaskam, någon?

  Igor
 • Ändå lite kul för oss som redan nu sparar att det börjar märks rejält i plånboken. Sålde bilen och börja cykla, märktes rejält i plånboken.

  Jonte
 • Jag har börjat med en skiva ost på smörgåsen istället för två. Då sparar jag 50%

  Thomas
Publisert:

LÄS VIDARE