Valvinnare växlar upp regeringssamtal

Lars Larsson/TT

Publicerad 2022-09-14

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och partiledare Ulf Kristersson säger att de nu växlar upp arbetet för att kunna bilda regering, efter statsminister Magdalena Anderssons avgångsbesked.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att han vill ingjuta hopp efter en polariserad valrörelse.

Samtal pågår mellan M, Kristdemokraterna och Liberalerna och den stora valvinnaren Sverigedemokraterna om en regering och stöd för den.

”Sverige har ett valresultat, väljarna har sagt sitt. Moderaterna och de andra partierna på min sida har fått det mandat för förändring som vi bad om” säger Kristersson i ett förinspelat inlägg i sociala medier efter statsminister Magdalena Anderssons besked om att hon avgår.

”Jag påbörjar nu arbetet med att bilda en ny, handlingskraftig regering, säger han.”

Hans partisekreterare, Gunnar Strömmer, säger att de samtal mellan M, KD, L och SD som inleddes i måndags nu växlas upp.

– De förs i konstruktiv anda, vi är överens i flera stora sakfrågor som är viktiga för Sverige men samtidigt har vi respekt för processerna framåt måste ta sin tid, säger Strömmer.

Strömmer vill inte säga om det är en regering med enbart M och KD i som diskuteras eller om även Liberalerna ska ingå. Häromdagen dementerade dock Moderaterna medieuppgifter att siktet var inställt på en M-KD-regering.

– Vår ingång är att det är borgerliga partier som samarbetar respektfullt med Sverigedemokraterna i riksdagen, blir Strömmers svar.

Ulf Kristersson säger i sitt Facebookinlägg att han är medveten om att många människor är frustrerade och besvikna. Den politiska polariseringen har, enligt honom, ”blivit alldeles för stor även i Sverige”.

”Därför är mitt besked att jag vill samla, inte splittra. Se till det som förenar, men också respektera verkliga åsiktsskillnader. Jag vill ingjuta hopp, även stora problem går att lösa”

ANNONS