S-förslag: Belöning för tips om vapen

Publicerad 2023-06-13

Den senaste våldsvågen gör att Socialdemokraterna nu går fram med flera förslag som ska bromsa våldet inför sommaren. Bland annat kräver S att regeringen inför en belöning till personer som tipsar anonymt om vapengömmor.

– Vi ser en fullständig hänsynslöshet, säger Magdalena Andersson.

Den senaste helgens masskjutning har skakat Sverige. En rad våldsdåd har gjort att politiken nu känner sig nödgad att reagera.

Socialdemokraterna gick under måndagen ut med krav på regeringen om att införa en tillfällig vapenamnesti, med förhoppning om att vapen ska lämnas in till polisen. Tanken är att färre vapen ska finnas tillgängliga för gängmedlemmar, bland annat genom stöld av vapen. Nu går partiet fram med nya krav på regeringen inför sommaren.

S föreslår att regeringen inför ett system som ska ge personer som ger anonyma tips om illegala vapen en belöning.

– Vi har i Sverige under de senaste tio åren prövat många olika metoder för att bekämpa och förebygga gängkriminalitet. Det här är en metod som används i andra länder, men inte i Sverige, säger Ardalan Shekarabi, ledamot i justitieutskottet, som inte vill svara på vilka summor det ska handla om.

Partiet vill också att åklagarmyndigheten, polisen och tullen får ett riktat uppdrag om att hindra att fler vapen hamnar på gator och torg. Åtgärderna kallas av Magdalena Andersson för ”akuta”.

– Vi ser en fullständig hänsynslöshet, säger hon.

– Det splittrar familjer och det släcker liv och vi får aldrig vänja oss vid detta. Det måste få ett slut.

S vill också att regeringen ger besked om extra pengar till kommuner för att de ska kunna rekrytera vuxna som kan stödja ungdomar under sommaren. Det handlar om 250 miljoner kronor som ska gå till de 28 kommuner som har så kallade utsatta områden.

– Fler fältassistenter gör skillnad. De finns där på dagar, kvällar och nätter. Man kan punktmarkera. Vi måste ha som mål att ingen ung ska bli kriminell och då måste unga fångas upp innan de hamnar i gängens klor, säger Magdalena Andersson.

– Sommaren riskerar att bli en rekryteringsfest för de kriminella gängen.