Överenskommelse: Grön korridor i Östersjön

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-07

Viking Line, Stockholms Hamnar och Åbo Hamn ska verka för att en grön korridor skapas i Östersjön för att minska klimatavtrycket.

Ett ”Memorandum of Understanding” för att skapa en grön sjöfartskorridor mellan Stockholm och Åbo undertecknades i veckan.

Viking Line, Stockholms Hamnar och Åbo Hamn är trion som står bakom överrenskommelsen. Målsättningen är att korridoren ska vara helt fossilfri senast år 2035.

Projektet mellan Viking Line, Stockholms Hamnar och Åbo Hamn har formaliserats genom signerandet av ett så kallat ”Memorandum of Understanding” kvalificerar sig som en grön sjöfartskorridor enligt Clydebankdeklarationen, med bekräftelse från både Sverige och Finland. Detta åtagande ligger långt före tidplanen i EUs regelverk ”Fit for 55”.

– Klimatförändringarna sker här och nu och då är det viktigare än någonsin att ta konkreta steg för omställning. Vi vet att fler transporter behöver ske med tåg eller båt i stället för bil och flyg och grön sjöfart spelar en stor roll i klimatomställningen av transportsektorn, säger Clara Lindblom (V), ansvarigt borgarråd för Stockholms Hamnar, i ett pressmeddelande.

Under projektets gång kommer parterna att successivt minska sina koldioxidutsläpp och arbeta för en helt fossilfri korridor. Den årliga trafikvolymen uppgår till 5 miljoner passagerare och ca 119 500 fraktenheter.